Select Page

Flow café ruilt kasteel in voor een videotheek

Flow café ruilt kasteel in voor een videotheek

Flow café, dat tijdelijk in het kasteel Boekenberg in het gelijknamige park huist, gaat verhuizen. De uitbaters, Wendy Donckers en Lins Mommen, hebben het leegstaande Videoland op de Cruyslei aangekocht.

“Het wordt een totaalconcept met vooraan plaats voor een café en winkel van veggiespecialiteiten. Achteraan komt een rustig gedeelte voor yoga en therapie. De twee delen zullen worden gescheiden met een open patio. En verder voorzien we ook een speelkamer voor kinderen.” vertelt Lins Mommen. De nieuwe Flow zal veggievoeding aanbieden en daarnaast lezingen organiseren alsook yogassessies, meditatie en therapie aanbieden. De twee ondernemende vrouwen denken in de zomer te kunnen verhuizen naar hun nieuwe stek. Ondertussen hopen ze nog even onderdak te kunnen vinden in kasteel Boekenberg. Waar ze in het kader van leegstandsbeheer konden intrekken en dat eerlang door Symbiosis vzw zal worden omgetimmerd tot een co-housingproject. Maar donkere wolken pakken samen boven het park.

Oneerlijke concurrentie

Er is een geschil ontstaan met @The Park, een sport- en eventcentrum in het paviljoen midden in het park, waar yoga, pilates, fitness en stressmanagement wordt aangeboden. En met een prachtig terras onder de oude bomen van het park. De zaakvoerders Didi Yordanova en Yves Hermann zagen met verwondering hoe een tijdelijk initiatief nu al langer dan een jaar duurt. Toen Flow café een terras opstelde op de brug aan de achterkant van het kasteel, begonnen ze zich vragen te stellen. Yves Hermann: “Betalen die uitbaters ook elk jaar gemeentelijke vestigings- en horecabelastingen? Wordt hen ook onroerende voorheffing aangerekend voor die aanslagjaren? Is er een individuele water-, gas- en elektriciteitsmeter voor het Flow Café? Heeft een gemeentelijk ambtenaar met een hoogtechnologische lasermeter elke vierkante centimeter belastbare ruimte geverifieerd en getaxeerd? En vooral, wordt ons geen oneerlijke concurrentie aangedaan?” Didi Yordanova voegt eraan toe: “We hebben uiteenlopende diensten en verantwoordelijken van stad en district gecontacteerd, maar we kregen nooit antwoord op onze vragen. Vandaar dat wij niet anders meer konden dan een ingebrekestelling in te dienen.”

De stad wist wat wij zouden doen

Lins Mommen is niet gelukkig met de situatie: “Wij hebben een jaar geleden gereageerd op een open oproep van de firma STrAY die aan leegstandsbeheer doet om panden te beschermen tegen leegstandsrisico’s. We hebben ons concept op papier gezet dus zowel STrAY als het zorgbedrijf en de verantwoordelijke schepen Duchateau wisten wat wij zouden doen. Bovendien zijn wij een vennootschap en zijn wij in orde met alle vergunningen. Wat het gebouw betreft, dat valt onder STrAY. Blijkbaar zit leegstandsbeheer in een grijze wettelijke zone.” De jonge vrouw benadrukt dat zij geen confrontatie willen: “Wij hebben @The Park zelfs voorgesteld om samen activiteiten op te zetten in het park.” Dan zucht ze: “We werken hier met 4,5 mensen. Onze medewerkers verliezen hun werk als wij hier moeten stoppen. Bovendien hangt er nu een schadeclaim boven ons hoofd. Dat is een zware hypotheek op ons project”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
23°
Partly Cloudy
05:4721:49 CEST
Feels like: 23°C
Wind: 13km/h WNW
Humidity: 56%
Pressure: 1021mbar
UV index: 5

(advertenties)