Select Page

De fijnste olijfolie die er is, nu ook op de buurderij

De fijnste olijfolie die er is, nu ook op de buurderij

Deze week kan je op de buurderij biologische extra vergine olijfolie en ander lekkers rechtstreeks van Boerderij Cordisco bestellen. Omdat het principe van een buurderij de Korte Keten’ is, vroeg Gazet van Deurne wat opheldering over dit begrip.

Gazet van Deurne stelde de vraag aan Harriet Wouters uit Borgerhout, netwerkcoördinator Vlaanderen van Boeren en Buren, de organisatie die de buurderijen coördineert.

GvD: Korte Keten betekent ‘van producent aan consument’, met zo min mogelijk tussenetappes. Impliceert dat ook ‘kort in afstand’?

H.W.: “We zijn inderdaad een netwerk voor korte keten-producten. Maar voor sommige producten die iedereen toch koopt en die lokaal niet worden geproduceerd, zoals olijfolie bijvoorbeeld, hebben we het voordeel dat we werken met een Europees netwerk van Buurderijen. Zo komen we voor olijfolie bij de bio extravergine aulivo uit, een oerdegelijk product, rechtstreeks uit het netwerk van Boeren & Buren in Italië. Want de familie Cordisco is aangesloten in Italië en we grijpen hierbij de gelegenheid om hun producten rechtstreeks te kunnen aanbieden.”

GvD: Wie is die familie Cordisco?

H.W.: “De geschiedenis van de olijfolie van Cordisco begint in 1951 wanneer opa Antonio Cordisco in Foggia de eerste olijfboomgaarden begint te bewerken en een olijfpers-molen koopt. Dit is één van de beste regio’s van Europa voor de “extra vergine” (super pure) olijfolie gezien het milde microklimaat dat wordt gecreëerd door de zeebries over de heuvels. Momenteel werkt Roberto samen met Antonio Cordisco verder aan deze familietraditie. Na enkele belangrijke investeringen op het landgoed, zijn ze vandaag trots op het biolabel voor hun olijfolie en werden ze onlangs nog geselecteerd door de beste Chefs voor Italiaanse oliën.”

Praktisch: Buurderij Gitschotelhof en Buurderij Cinema Rix: www.boerenenburen.be en dan verder gaan naar de buurderij van je keuze.

Foto boven: de producten van olijfboomgaard Cordisco.

Foto onder: de olijfboeren Antonio en Roberto Cordisco.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
23°
Partly Cloudy
05:4721:49 CEST
Feels like: 23°C
Wind: 14km/h WSW
Humidity: 56%
Pressure: 1020.66mbar
UV index: 7

(advertenties)