Select Page

Deurnese kunstenaars vallen in de prijzen

Deurnese kunstenaars vallen in de prijzen

Op zaterdag 3 februari werd naar jaarlijkse gewoonte de cultuurprijs uitgereikt in Deurne. De cultuurraad vindt het belangrijk dat er wordt stilgestaan bij mensen of verenigingen die zich inzetten voor cultuur in Deurne en daar ver buiten. Dat doen we met een prijs om hen hiervoor officieel te eren. De formule is in de loop der jaren af en toe veranderd, maar de essentie is nog altijd het talent van ons district in de bloemetjes te zetten. We kijken hiervoor naar jonge artiesten, sociale verenigingen, ervaren kunstenaars met een indrukwekkend palmares, publiekstrekkers, unieke creatievelingen en inspirerende geesten. En al sinds een lange tijd doen we daarvoor beroep op de Deurnenaar zelf. Met een oproep om namen door te geven, zodat de cultuurraad in het grote Deurne niemand over het hoofd zou zien.

De cultuurraad heeft sinds enkele maanden ook weer nieuwe gezichten met frisse ideeën. Iedereen die wil kan immers aansluiten bij de cultuurraad. En na enkele jaren van thuis zitten, is het nog belangrijker om mensen samen te brengen. Daarom dat we in 2024 voor de viering van de cultuurprijs naar een nieuwe locatie zijn getrokken: Zaal Familia in Deurne Zuid. Waar de ontmoeting tussen publiek en laureaten kleiner is, en cultuurmakers elkaar sneller vinden. Na afloop van de prijsuitreiking kon je blijven voor Barbuur. Een heel tof initiatief van vrijwilligers die al feestend neerstrijken op verschillende locaties in Deurne, om zo mensen bij elkaar te brengen.

De voorbije jaren kwamen de prijswinnaars vanuit de jury (cultuurraad met enkele extra kunstenaars). Dit jaar kwam er nog een extra stem vanuit het publiek. Uit een lange lijst van namen die de Deurnenaar had bezorgd, selecteerden we vanuit de jury al 5 namen. Dat is al een enorm moeilijke keuze, en eigenlijk zijn dat al 5 topnamen die het extra verdienen om in de kijker te staan. We brachten ze alle vijf samen in Zaal Familia, waar ze hun talent konden tonen aan het publiek. De 5 nominaties waren: de sociaal-culturele vereniging OXOt, kunstenaar Jan Villain, kunstenaar Lander Daniels, operazangeres Kristina Meganck en de harmonie van RAFC (den Antwaarp). Een heerlijke mix van kunsten die elkaar vonden. Uit die 5 namen koos de jury uiteindelijk 1 winnaar die nadien ook effectief de cultuurprijs naar huis mocht nemen (ook al zijn het sowieso 5 verdiende laureaten). En het aanwezige publiek mocht ook een stem uitbrengen voor de publieksprijs.

De cultuurprijs vanuit de jury ging naar OXOt, een kunstcollectief dat met haar sociale werking mensen wil samen brengen maar ook samen kunst maakt. Laagdrempelig en creatief. Je kan meer over de werking terugvinden op hun website www.oxot.be.  De publieksprijs ging naar de harmonie van RAFC. Geen club in ons land die zo’n trouwe fans heeft als die van Antwerp. De fans maken de sfeer, maar ze mogen daarbij ook zeer stevig rekenen op de muzikanten van de harmonie. Die al jaar en dag voor ambiance zorgen in het stadion. De harmonie is niet alleen muzikaal zijn prijs waard, maar het is ook erfgoed dat we moeten koesteren. De andere laureaten zijn natuurlijk ook hartelijk bedankt en werden in de bloemetjes gezet.

Op naar de cultuurprijs van 2025, want we zien duidelijk dat er nog zoveel talent in ons district woont. We willen dat talent dan ook blijven eren met een prijs, maar ook samenbrengen. Ontmoeting is zo belangrijk. Om samen dingen te maken, of samen te zoeken naar mogelijke oplossingen van problemen. Zoals het gebrek van geschikte locaties om cultuur te maken bvb. En wil je zelf mee aansluiten bij de cultuurraad, ben je zeker van harte welkom!

Stijn Van Bauwel (cultuurraad Deurne)

(Foto: district Deurne)

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Cloudy
06:2920:52 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 11km/h NW
Humidity: 87%
Pressure: 1016.59mbar
UV index: 0

(advertenties)