Select Page

Protest tegen besparingen in de sociale sector

Protest tegen besparingen in de sociale sector

Vandaag protesteren sociale werkers voor het kabinet van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke, tegen de besparingen die het sociale werk treffen.

Oud-districtsschepen en huidig gemeenteraadslid Karen Maes (Groen) is eveneens buurtwerker in buurthuis Unik in Antwerpen. Zij zal in gedachten bij het protest zijn want Maes is ook lid van het Bijzonder Comité voor de sociale dienst van het OCMW. En dat comité vergadert deze voormiddag. Karen Maes is bezorgd om de stijgende armoede in onze samenleving. Maes: “Tegen die achtergrond worden de situaties van mensen in kwetsbare posities complexer en het werk van sociaal werkers zwaarder en in moeilijkere omstandigheden. Net dan bespaart de regering op SAM vzw, een organisatie die sociale werkers ondersteunt in hun job.”

SAM, Steunpunt Mens en Samenleving, is een ‘expertisecentrum voor het sociocultureel werk’. De vzw ontstond na een fusie van verschillende bestaande organisaties. Met de golf van besparingen zou dit centrum 27% minder middelen krijgen. SAM betreurt naar eigen zeggen “deze maatregel, die een sterke impact heeft op de sociaalwerkpraktijk door het verlies van ondersteuningscapaciteit.” Maar is dat zo?

Vorig jaar verscheen het boek ‘Tubes en talloren’ van Geert Schuermans. De schrijver dook een heel jaar twee dagen per week onder in buurthuis Dinamo en schreef er een boek over. Maar Schuermans is beleidsmedewerker bij SAM en het boek is een kritiekloze promofolder van 205 bladzijden. Er zit er duidelijk nog wat rek op de ondersteuningscapaciteit.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
23°
Partly Cloudy
05:4721:49 CEST
Feels like: 23°C
Wind: 14km/h WSW
Humidity: 56%
Pressure: 1020.66mbar
UV index: 7

(advertenties)