Select Page

Jules Hofman was de Antwerpse Victor Horta

Jules Hofman was de Antwerpse Victor Horta

Gisteren werd op het Sint-Fredeganduskerkhof het gerestaureerde grafmonument van Jules Hofman ingehuldigd. Jules Hofman was een belangrijk Nederlands-Belgisch architect.

Dit jaar is het exact een eeuw geleden dat Jules Hofman (1859-1919) overleed. Deze Nederlands-Belgische architect is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Antwerpse art nouveau. Voor zijn realisaties in de wijk Zurenborg kreeg hij de bijnaam van Antwerpse Victor Horta.

Jules Hofman ligt begraven op het Sint-Fredeganduskerkhof in Deurne. Hij ontwierp zelf het grafmonument dat hem, zijn gezin en schoonfamilie herdenkt. Dit monument, opgetrokken in de voor hem kenmerkende art nouveaustijl, is dit jaar door de stad Antwerpen gerestaureerd. Zijn erfgenamen nemen het peterschap op zich.

Districtsburgemeester van Deurne, Tjerk Sekeris (N-VA) zei in zijn huldewoordje: “Het district Deurne brengt hulde aan een bijzonder architect, wiens graf gelegen is op een van de mooiste begraafplaatsen van Europa, het Père-Lachaise van Antwerpen.”

Met de inhuldiging werd het startschot gegeven voor het Jules Hofmanweekend. Met een gegidste wandeling op het Sint-Fredeganduskerkhof. En met een bezoek aan zijn bekendste ontwerp, de gebouwen van Elixir d’Anvers, en rondleidingen in Zurenborg waar het gros van zijn realisaties zijn terug te vinden.

Foto onder: districtsburgemeester Tjerk Sekeris en een nabestaande van de architect onthullen het graf (foto (c) Jan Pandelaers) 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
22°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 22°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 53%
Pressure: 1021.33mbar
UV index: 7

(advertenties)