Select Page

Waarom ‘meester Frank’ weer wint

Waarom ‘meester Frank’ weer wint

Architect-stedenbouwkundige Mark Depreeuw stuurde ons volgende bijdrage door.

Waarom ‘meester Frank’ weer wint

Twee jaar na mekaar scoort het lied  ‘Ruimtevaarder’ van Kommil Foo weer in de Lage Landenlijst van Radio 1 en drie Nederlandse omroepen. Hebben we het niet allemaal onbewust beseft, toen we dit lied voor de eerste keer hoorden, het had die verborgen boodschap in zich.

Met weemoed dachten we aan de uren die we vanuit de klas door het raam zaten te turen, te dromen. De boodschap van wat we misten in onze schoolopvoeding en ik spreek dan voor de generatie van de vorige eeuw. Van de huidige ben ik te weinig op de hoogte maar ik vrees dat het op de meeste scholen er nog zo aan toe gaat. We voelen ons zo verwant met die ruimtevaarder omdat we het droomland missen of hebben gemist in die alledaagse opvoeding. Luc Versteylen s.j. noemde het eens scalp-onderwijs’ omdat het verstandelijke wordt beoefend en de hartzaken, de gevoelswereld , de muzische vakken, in de kou bleven staan. En toch zei de vos van Antoine de Saint-Exupéry tegen de Kleine Prins, ”Alleen met het hart kun je goed zien”.

Als ik voor mezelf spreek en mijn ‘Jezuïetenonderwijs’ bekijk, daar mochten we kunstzinnig bezig zijn maar dan op de vrije namiddagen. De fantasiewereld werd zorgvuldig buitengehouden. We mochten geen ruimtevaarders zijn. “Plus est en vous”, was de leuze maar de hartzaken hoorden daar blijkbaar niet bij. De kleuren van de rapporten werden bepaald door het slechtste vak, dus “je kan beter” hoorde er vaak bij. Diezelfde Luc Versteylen gaf me eens een pluim, niet omdat ik een goed examen had gemaakt, maar omdat ik het volgende schreef toen mijn, toen verplichte, vulpen leeg was: “hier geeft mijn pen de pijp aan Maarten”.

We horen van de Minister van Onderwijs dat het wel goed zou zijn om ook de kleuters al vertrouwd te maken met computers (een woordspeling is hier op zijn plaats, com-peuters)  en rekenen en lezen. Misschien moeten we com-passie hebben met onze kleinsten. Weer wordt het kind in de hardheid van de volwassen wereld gedrukt en veel te vroeg komt het in de gevarenzone.

Laat ze a.u.b. even ruimtevaarder zijn, er is nog tijd genoeg om hen deze wereld te tonen.

Mark Depreeuw

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Rain
05:2622:01 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 11km/h N
Humidity: 92%
Pressure: 1012.87mbar
UV index: 0

(advertenties)