Select Page

Meer ‘oldskool’ Kerstmis

Meer ‘oldskool’ Kerstmis

Vandaag is het Kerstmis. Daarmee gedenken de Christenen de geboorte van Jezus Christus uit Nazareth, die aan de basis van het christendom ligt.

Het Kerstfeest is de laatste jaren steeds meer verworden tot een cultureel feest waarop lekker wordt gegeten en wensen en geschenken uitgewisseld. Of zoals Seven hier vorige week nog schreef: “zelfs Johannes de Doper had het niet kunnen bedenken, toen hij uitriep ‘bereid de weg voor Hem die komt’- dat die weg ooit door de supermarkt zou komen te lopen.” Nu ja, het is wat het is.

Maar soms is het toch wel goed om even bij het Kerstverhaal te blijven stilstaan. Jozef en de hoogzwangere Maria, uit Palestina nota bene, die op bevel van de Romeinse keizer Augustus hun woonplaats moeten verlaten en naar Bethlehem moeten trekken. Helaas is er voor hen nergens plaats en moeten ze onderkomen zoeken in een stal. Daar bevalt Maria van haar kind Jezus. De rest is geschiedenis.

Het verhaal is 2000 jaar oud, maar de thematiek van mensen die om een of andere reden hun huis moeten verlaten en nergens welkom zijn is steeds weer actueel. Wie n.a.v. de politieke actualiteit de sociale media de laatste weken heeft gevolgd zal wellicht hebben gemerkt in welke agressieve termen er over migranten wordt gesproken. De boodschap van Kerstmis van erbarmen voor en solidariteit met de mensen die geen plaats in de samenleving vinden, verdampt. Vandaar deze oproep: vergeet in alle feestgedruis de onderliggende boodschap van Kerstmis niet. Een boodschap van mededogen.

Gazet van Deurne wenst iedereen een zalig Kerstmis.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:5521:42 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 18km/h WNW
Humidity: 86%
Pressure: 1018.29mbar
UV index: 1

(advertenties)