Select Page

Een nieuw verhaal met oude voorwerpen uit het museum

Een nieuw verhaal met oude voorwerpen uit het museum

Debby Huysmans is een fotografe die al zeven jaar in Deurne woont. Per toeval ontdekte zij de onderaardse grot in het Boekenbergpark.

Dat deze grot niet echt is maar in de 19de eeuw is aangelegd door koopman Jan Willem Smets, intrigeerde de jonge vrouw. En dat het grottencomplex onderdak biedt aan een natuurhistorisch museum deed haar besluiten om er een fotoreeks over te maken. Huysmans: “Ik had al enkele reeksen gemaakt in Lapland en in Siberië. Maar nu was het vlak bij thuis.” Voor de fotografe is het park de bovenruimte en het museum leidt naar de onderwereld. Debby Huysmans heeft goed gekeken naar de identiteit van de plaats. Het museum is voor haar een verborgen plek. En met haar foto’s wil zij het onzichtbare zichtbaar maken. Zij geeft een voorbeeld: “Er stond een doos die al in geen vijftig jaar was geopend. Ik heb een aantal voorwerpen eruit genomen: een fossiel van een libel, haaientanden, een stuk kwartsiet. Zij waren gewikkeld in krantenpapier. Ik heb die voorwerpen die miljoenen jaren oud zijn gefotografeerd op de kranten waarin ze 50 jaar verborgen zaten.”

Haar foto’s zijn dan ook subtiele poëtische beelden waarin de tijd zichtbaar wordt. De voorwerpen die zij uitkiest om te fotograferen transformeert zij tot een nieuw verhaal. En tegelijkertijd legt zij de dwang van de mensen om te bewaren en te ordenen vast. Dat wordt zelfs de titel van haar boek: ‘Flotsam’, een nautische term die hier staat voor een verzameling overblijfselen, de dingen die resten van een verhaal. En die tot een ander verhaal kunnen uitgroeien.

Flotsam, Debby Huysmans. Uitgeverij MER. Het boek is verkrijgbaar in de betere boekhandel of bij de auteur: www.debbyhuysmans.be  Zij stelt ook haar foto’s tentoon in galerie De Garage, Onder den Toren, 12A in Mechelen. Nog tot 17 november.

Foto: Debby Huysmans, tweede van rechts, op de vernissage van haar tentoonstelling.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Cloudy
05:4221:53 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 18km/h SW
Humidity: 88%
Pressure: 1012.19mbar
UV index: 0

(advertenties)