Select Page

Het Schoonste Gebouw van Antwerpen staat in Deurne

Het Schoonste Gebouw van Antwerpen staat in Deurne

Vandaag vond in het recent gerestaureerde districtshuis van Borgerhout de prijsuitreiking plaats van Het Schoonste Gebouw. Deze Antwerpse monumentenprijs wordt om de twee jaar gegeven aan de winnaar van de vakjury en de publiekslieveling. De vakjuryprijs ging naar woning Peeters in Deurne.

Aan de Ter Rivierenlaan in Deurne ligt een heel bijzonder huis: Woning Peeters. Deze modernistische woning van de hand van Gaston Eysselinck werd in 2014-2015 volledig gerenoveerd door de nieuwe eigenaars. De architect inspireerde zich in 1932 op Maison Citrohan van Le Corbusier, maar doorheen de tijd waren verschillende kenmerken van het modernisme verbouwd. De heer en mevrouw De Bont – Jacobs brachten het modernisme terug tot leven en restaureerden het gebouw volgens de oorspronkelijke plannen. De woning telt terug drie terrassen, kreeg opnieuw de originele kleuren en ook de ingemaakte kasten werden gerestaureerd of herbouwd naar oorspronkelijk model.

De vakjury prijst deze restauratie: “Woning Peeters verdient de vakjuryprijs omdat de huidige eigenaars een uitzonderlijke inzet hebben betoond voor het behoud van een architecturale parel in privé-eigendom. Aan de restauratie ging een grondig bouwhistorisch onderzoek vooraf. De woning geeft een eerlijk beeld van het modernisme en heeft een voorbeeldfunctie. De eigenaars zetten het modernisme bovendien op de kaart door regelmatig bezoekers te ontvangen en er een publicatie over uit te brengen.”

De publieksprijs ging naar Hotel August aan het Groenkwartier in Berchem.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Cloudy
06:2920:52 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 14km/h W
Humidity: 84%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 0

(advertenties)