Select Page

Misbruik van lachgas kan tot verlamming leiden

Misbruik van lachgas kan tot verlamming leiden

“Dit is een hoogst verontrustend evolutie. Wij zien een pijlsnelle toename van het gebruik van lachgas als roesverwekkend middel. Soms met noodlottige gevolgen.”

Dokter Phyllis Vanwalleghem is neurologe in AZ Monica. Ze windt er geen doekjes om: “Lachgas is een plotse opmars aan het maken als genotmiddel. Door het te inhaleren geeft het een korte roes. Maar het gebruik ervan is niet ongevaarlijk. Het kan tot ernstige neurologische problemen leiden. We hebben in tien dagen tijd vier patiënten binnengekregen.” De arts wijst erop dat het een fenomeen is van alle grote steden, overal merken gezondheidswerkers een toename van mensen met zware klachten nadat ze het gas hadden gebruikt. Vanwalleghem: “Dat is niet zo verwonderlijk. Heel veel mensen denken dat lachgas een veilig genotmiddel is dat bovendien geen katergevoel nalaat en niet traceerbaar is in het lichaam. En het is overval verkrijgbaar want het wordt gebruikt voor slagroomflessen.” Dokter Evelynn Vergauwen, eveneens neurologe, voegt er aan toe dat het in sommige groepen aanvaard is om het lachgas samen te gebruiken als een begin van een leuk avondje uit. Vergauwen: “Gebruikers snuiven het gas op uit een ballon. Het roeseffect treedt gauw op en duurt niet zo lang. Die mensen menen dat er geen enkel probleem is bij gebruik.” “Een fabeltje” zegt haar collega ferm.

Levenslang veroordeeld tot een rolstoel

“Kijk”, gaat dokter Vanwalleghem verder: “Bij een eenmalige inname zal je inderdaad niet veel merken. Maar een te frequent gebruik of te hoge dosissen op korte termijn provoceren een tekort aan vitamine B12. En dat leidt op zijn beurt naar neurologische problemen. De zenuwbanen raken beschadigd. Dat vertaalt zich in tintelingen in handen en voeten of in een waggelende gang. Patiënten kunnen moeilijk stappen, verliezen hun evenwicht of kunnen niet meer draaien. Ze verliezen ook de kracht in armen en benen. En gebruik kan leiden tot verslaving.” Dokter Vergauwen: “We hebben hier op onze afdeling momenteel een jonge vrouw, vooraan in de 20, die niet meer kan stappen. Ze zit blijvend in een rolstoel.”

Jongeren informeren en sensibiliseren

De neurologen van AZ Monica roepen op om dringend actie te ondernemen. Mensen moeten worden geïnformeerd over de risico’s van het gas. Ze moeten weten dat overdadig gebruik kan leiden naar onomkeerbare schade aan het zenuwstelsel met moeilijk stappen en zelfs verlamming tot gevolg. Dat kan een taak zijn voor jeugdwerkers en ouders, voor scholen en het district. Phyllis Vanwalleghem: “Ouders moeten oog hebben voor een aantal signalen zoals capsuletjes of een hoop ballonnen als er geen feestje is gepland. En ook jongeren moeten alert zijn. Zij kunnen snel merken als een vriend(in) raar gedrag gaat vertonen en beseffen dat dit naar erge situaties kan leiden.” De neurologen vinden het ook niet meer vanzelfsprekend dat de capsules met lachgas overal vrij verkrijgbaar zijn. Evelynn Vergauwen: “De kleine capsules staan vaak open en bloot op de toonbank. Ook de grote capsules die voor horecagebruik dienen, zijn vlot verkrijgbaar.”

Foto: (vlnr) Diensthoofd Neurologie dr. Erik Renders, dr. Evelynn Vergauwen en dr. Phyllis Vanwalleghem.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:3521:43 CEST
Feels like: 13°C
Wind: 13km/h SW
Humidity: 81%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 1

(advertenties)