Select Page

Feest van Maria en feest voor alle moeders

Feest van Maria en feest voor alle moeders

Vandaag viert de katholieke Kerk het feest van Maria Tenhemelopneming. Maria, de moeder van Jezus Christus, is van eenvoudige vrouw gegroeid tot een van de meest populaire heiligen. En dat is best merkwaardig. Want in de Bijbel staat niet zo veel geschreven over Maria. Haar populariteit is doorheen de eeuwen gegroeid. In kerken en op andere plaatsen branden mensen vaak kaarsjes bij haar beeld. Mensen staren dan stil in de vlammetjes of prevelen korte gebedjes. Alsof ze hun zorgen in de handen van haar leggen. Misschien is dit in tijden van economische onrust, klimaatverstoring, migratie,… een helende gedachte.

In Antwerpen is het vandaag ook Moederdag. Dit in tegenstelling tot de rest van het land die de Amerikaanse dag verkiezen. Waarom Antwerpen tegendraads is, is makkelijk te verklaren. In 1913 schreef de toenmalige schepen Frans Van Kuyck een pamflet met het voorstel om op 15 augustus Moederdag te vieren. Een jaar later kwam de Amerikaanse president met een soortgelijk voorstel. Die dag valt ergens in mei. Mettertijd heeft België die Amerikaanse gewoonte overgenomen. Maar Antwerpen blijft koppig vasthouden aan 15 augustus.

Gazet van Deurne wenst iedere gelovige een zalig Mariafeest en elke moeder een aangename Moederdag. 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Cloudy
06:2920:52 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 14km/h W
Humidity: 84%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 0

(advertenties)