Select Page

Steunbetoging voor Code Rood

Steunbetoging voor Code Rood

Gisteren organiseerde Code Rood een optocht van Berchem station naar de luchthaven. 200 mensen stapten mee op.

Volgens organisator Ruth-Marie Henckes was de steunbetoging opgezet voor mensen die zich achter de doelstellingen van de actie de dag daarvoor schaarden. Henckes: “Die actie was gericht tegen de luchtvaartindustrie als grote veroorzaker van CO2-uitstoot. Wij hadden vier eisen: geen subsidies voor de luchtvaart, geen privéjets meer, het sluiten van regionale vliegvelden en meer geld voor het openbaar vervoer. Maar niet iedereen kan zomaar meedoen aan activiteiten van burgerlijke ongehoorzaamheid. Vandaar deze optocht.” Een opgemerkte groep was Grootouders voor het Klimaat, een ongebonden burgerbeweging van oudere mensen die bezorgd zijn om de klimaatverandering en de gevolgen ervan voor toekomstige generaties.

Covoorzitter van de grootouders voor het Klimaat, Hugo Van Dienderen vatte samen waarom zij mee opstapten: “De luchtvaartindustrie is rampzalig voor het klimaat en de biodiversiteit. Zij schaadt de volksgezondheid en ontvangt talloze belastingvoordelen en miljoenen aan subsidies. Dit alles terwijl 80% van de wereldbevolking nog nooit heeft gevlogen en slechts 1% verantwoordelijk is voor de helft van de uitstoot van de luchtvaart. Intussen betaalt de globale meerderheid de prijs via overstromingen, bosbranden, tornado’s. Bij ons en in het Zuiden. Het is hoog tijd om de luchtvaartindustrie aan banden te leggen en een radicale ommezwaai te maken, waarbij mens en planeet op de eerste plaats komen.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Rain
05:2622:01 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 11km/h N
Humidity: 92%
Pressure: 1012.87mbar
UV index: 0

(advertenties)