Select Page

Nieuw burgerinitiatief wil mensen verbinden

Nieuw burgerinitiatief wil mensen verbinden

Deurne is een broeinest van creativiteit. Nu is er ook een online platform gelanceerd waarop mensen ideeën kunnen neerschrijven. Andere mensen kunnen hierop reageren.

Het platform en de bijhorende facebookpagina dragen de naam ‘Deurne Spreekt’. Initiatiefneemster is Larissa VG, een jonge vrouw en moeder die in Deurne werkt (zij wil zelf niet teveel in de schijnwerpers staan en houdt het liever bij haar initialen). Larissa wil graag haar initiatief toelichten.

De eerste vraag is: waarom is ‘Deurne Spreekt’ nodig?

LVG: Ik volg graag het reilen en zeilen in Deurne op de voet. En er zijn best wat facebookgroepen over het district actief. Maar ik merkte dat er vaak wordt gescheld op elkaar. Ik voelde eveneens aan dat er heel wat mensen dit beu zijn, zij snakken naar een positief alternatief.

Tijdens de afgelopen gemeenteraads- en districtsraadsverkiezingen zag ik dat er een grote interesse was voor burgerparticipatie. Maar in verhitte discussies raken leuke ideeën vaak ondergesneeuwd door verzuurde reacties. Dit zette mij aan het denken… Het was mijn vriend die werkzaam is in de IT die mij op het idee bracht om zelf een groep te starten met een digitale ideeënbus. Een online platform waar mensen hun suggesties kwijt kunnen en een positieve Facebookgroep voor alle Deurnenaars.”

Hoe gaat het concreet in zijn werk?

LVG: “Mensen kunnen ideeën indienen en anderen kunnen daarop stemmen. Als we merken dat er voor een bepaalde suggestie een breed draagvlak is bezorgen we dit aan de bevoegde instantie of individu. Dit kan gaan van de bakker om de hoek tot de lokale economieraad. Een suggestie over bijvoorbeeld mobiliteit bezorgen we aan de bevoegde schepen, zowel op districts- als gemeentelijk niveau. Nadien koppelen we de reactie via de groep en de pagina terug aan de volgers. We gaan daadwerkelijk aan de slag met de ideeën en daar houden we iedereen van op de hoogte. Een idee hebben is leuk, maar als het ergens toe kan leiden is het helemaal geweldig.”

Wat wil je bereiken?

LVG: “Het doel is om Deurne positief in de kijker te zetten en mensen te verenigen die op de hoogte willen blijven van wat er gebeurt in Deurne. Er is zeker ruimte voor discussie en kritiek, maar steeds met wederzijds respect en passend taalgebruik. Zal ik nog iets verklappen? Ik hoop dat het idee andere districten of gemeenten zal inspireren om een lokale variant van ‘Deurne Spreekt’ te starten. Ze mogen ze mij altijd contacteren

Website: https://deurnespreekt.be/

Facebookgroep: https://www.facebook.com/groups/204981250388700/

Facebookpagina: https://www.facebook.com/deurnespreekt

 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Rain
06:3320:48 CEST
Feels like: 1°C
Wind: 19km/h NNW
Humidity: 82%
Pressure: 1022.69mbar
UV index: 0

(advertenties)