Select Page

Revolutionaire methode voor mensen met rugklachten

Revolutionaire methode voor mensen met rugklachten

In AZ Monica werd een revolutionaire schroeftechniek in de wervelkolom voorgesteld. Waardoor senioren langer actief zullen kunnen zijn.

Orthopedist Geert Mahieu legt uit waarover het gaat: “Tot nu toe verankerden wij schroeven in een wervel om die steviger te maken. Die schroeven werden echter vastgezet in het binnenste, zachte gedeelte van het bot. Een veel voorkomend probleem, vooral bij osteoporosegevoelige patiënten,  is echter dat de schroeven op termijn makkelijk loskomen wat pijn veroorzaakt, of slechter kunnen bewegen, enzovoort.  Met de nieuwe techniek wordt van de wervel, waar schroeven in moeten komen, een 3D- afdruk gemaakt met een daarbij horend perfect passend hulpstuk. Dat hulpstuk moet ervoor zorgen dat de schroeven zo precies worden vastgezet dat ze niet alleen in het zachte gedeelte maar ook in het harde bot worden gefixeerd.”

De nieuwe techniek biedt heel wat voordelen voor de patiënt. De insnede is minder groot waardoor minder spieren worden geraakt. De hospitalisatie- en revalidatietijd wordt veel korter en de fixatie van de schroeven in poreuze botten is vele malen groter in vergelijking met traditionele schroeven. Dat is een enorme meerwaarde voor de actieve senior maar de techniek kan eveneens bij jonge mensen worden toegepast. Bovendien is de techniek ook economisch interessant.

De techniek is in het buitenland ontwikkeld. En wordt door de orthopedisten van AZ Monica en in AZ Turnhout als eerste in Europa toegepast.

(Foto: voorstelling van de methode in AZ Monica)

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Cloudy
05:4221:53 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 18km/h SW
Humidity: 88%
Pressure: 1012.19mbar
UV index: 0

(advertenties)