Select Page

Verkeersremmende kussens zijn gevaarlijk voor fietsers

Verkeersremmende kussens zijn gevaarlijk voor fietsers

In de Van Havrelei in Deurne zijn zopas 4 verkeersremmende rijbaankussens aangelegd. De Fietsersbond van Deurne is niet enthousiast.

Wouter Berteloot legt uit waarom: “Het is een goede ingreep om de snelheid in een straat te verlagen, mits voldoende zijruimte om fietsers comfortabel te laten passeren. Hier krijgen fietsers maar 40 à 50 cm, waar je op zijn minst 1 meter vrij zou moeten houden. Met een bakfiets moet je zelfs  over de verkeersdrempels rijden. Bovendien liggen de rijbaankussens vlak naast parkeerplaatsen. Je dwingt fietsers om rakelings langs de auto’s te passeren, waardoor ze het risico lopen om tegen een openslaande deur of een vertrekkend auto te rijden. Het is onthutsend dat de weginrichters van de stad Antwerpen anno 2019 nog altijd dit soort fouten maken.”

Berteloot heeft het opgezocht in het ‘draaiboek openbaar domein’ van de Stad Antwerpen: “Naast de rijbaankussens moet 80 tot 120 cm vrij worden gehouden. Het probleem is dat daarbij ook de goot in rekening wordt genomen. Dat is te gek voor woorden.” Berteloot vraagt bij aanleg van zo’n kussen voor de fietsers aan elke kant minstens 1 meter ruimte: “En néé, daar hoort de goot niet bij want dat is geen befietsbaar stuk wegdek.” Volgens de Fietsersbond kan de nodige fietsruimte worden voorzien door de ruimte tussen de kussens onderling te elimineren. Dat verandert niets aan hun doeltreffendheid. De bond vraagt eveneens dat naast kussens een lokaal parkeerverbod wordt voorzien.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:5521:42 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 18km/h WNW
Humidity: 86%
Pressure: 1018.29mbar
UV index: 1

(advertenties)