Select Page

Vastentijd

Vastentijd

Vandaag is het Aswoensdag en dan begint voor miljoenen christenen de vasten. 

Veertig dagen lang, zondagen tellen niet mee, vanaf vandaag tot Pasen, is het voor vele mensen een tijd van matigheid. De deelnemers ontzeggen zichzelf de dingen die ze graag willen, bijvoorbeeld alcohol, vlees, suiker, sociale media,… Soberheid komt de eigen lichamelijke en geestelijke gezondheid ten goede. En het is een bewuste adempauze in een tijd van 24/7 online zijn tussen ‘fast moving consumer goods’.

Soberheid en verbondenheid komen ook de gezondheid van de planeet ten goede. En leiden soms tot ingrijpende veranderingen van de persoonlijke, familiale en groepslevensstijl… Meestal ook met grotere doelstellingen dan zichzelf en het eigenbelang: de zorg voor de aarde, de redding van het klimaat, de bescherming van de natuur, een rechtvaardige verdeling van de rijkdom…

Gelovige mensen verbinden nog een derde dimensie aan het vasten. De vastentijd of de veertigdagentijd is eveneens een periode om kritisch terug te blikken op je eigen leven. Vragen stellen over de keuzes die je maakt, over welke stemmen in de samenleving die je mee wil versterken, over hoe je omgaat met de schepping en hoe Jezus Christus je inspiratiebron kan zijn.

Gazet van Deurne wenst iedereen die vast een deugddoende veertigdagentijd.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
15°
Rain
05:3921:39 CEST
Feels like: 15°C
Wind: 6km/h NE
Humidity: 88%
Pressure: 1018.96mbar
UV index: 5

(advertenties)