Select Page

Park Groot Schijn is ingehuldigd maar nog niet afgewerkt

Park Groot Schijn is ingehuldigd maar nog niet afgewerkt

Zowat een week geleden opende stadsschepen voor groen Els van Doesburg (N-VA) officieel het Park Groot Schijn. Volgens het persbericht was het park volledig afgewerkt. Enkele mensen verslikten zich in hun koffie toen ze de volgende ochtend de verslagen hierover in de media lazen.

Het gebied waar nu het nieuwe park ligt was een organisch gegroeid zootje van sportvelden, speelplekken, clubgebouwtjes, volkstuintjes en parkeerterreinen in de vallei van de Schijn, tegenover het Rivierenhof. Doorheen de jaren hadden allerlei soorten clubs en verenigingen er een plek gekregen en die vaak op eigen kosten naar eigen behoeften en visie ontwikkeld. Het gebied was van niemand en iedereen. Al in 2000 wilde de stad Antwerpen een BPA, een stedenbouwkundig plan, opstellen voor dit gebied. Er kwam veel protest van de gebruikers van de verschillende terreinen. Toen er ook een RUP, een ruimtelijk uitvoeringsplan, zou worden opgesteld, verenigden de gebruikers zich in een werkgroep en reikten de hand naar de stad Antwerpen. Na veel aarzeling volgde uiteindelijk een samenwerking die zelfs in een charter werd gegoten. De werkgroep vervelde tot een participatiegroep en stippelde een participatietraject uit. Voor de volledigheid van het verhaal, de wintersporten werden uit het traject gelicht. Daar had de stad eigen ideeën over maar dat is een andere historie.

Participatiegroep is op non-actief gezet

Park Groot Schijn kreeg de voorbije decade een nieuw uitzicht. De verschillende clubs werden gegroepeerd en in zogenaamde kamers ondergebracht, afgezoomd met veel groen. Maar het werk is nog niet af. Jan Mertens, lid van de participatiegroep, en Ronny Rogge, ook lid van de participatiegroep en ondervoorzitter van hondenclub Hoba, waren niet onverdeeld gelukkig met de inhuldiging. Mertens: “We moesten het nieuws lezen in de krant. We waren als leden van de participatiegroep die heel het traject hebben begeleid zelfs niet uitgenodigd. En bovendien moet er best nog wat werk worden verzet. De fuifzaal in de jeugdkamer is nog niet af, de staanplaats van de zigeuners ook niet en aan de hondenclub en karabijnclub moeten ze nog beginnen. De media heeft het persbericht klakkeloos overgeschreven.” Mertens, een beminnelijke man, maakt zich wat boos: “Eigenlijk zijn wij als participatiegroep door de stad Antwerpen al enkele jaren geleden buiten werking gesteld. De laatste vergadering heeft plaats gehad in 2019. Er is wel een sitemanager aangesteld, maar ik denk dat men ondertussen aan nummer 4 of 5 zit.”

De hondenclub is op de lange baan geschoven

Ronny Rogge gaat dan dieper in op het probleem van Hoba, een club met 500 leden. Rogge: “Het deel voor de honden zou worden gerealiseerd in de 3de fase. We hebben al enkele percelen afgegeven. We zouden een nieuwe kantine krijgen aan de kant van het park, tegen de Makro aan. Wat is er ondertussen gebeurd? Er is een dreef vanaf het kerkhof tot hier aangelegd, maar daar mogen we niet met auto’s over rijden. Waardoor we niet meer met wagens tot onze huidige kantine kunnen rijden. Voorlopig kunnen we nog een ander pad gebruiken maar dat is tijdelijk. Wij moeten de auto’s wel dichtbij zetten, want de honden worden tussen de verschillende trainingssessies terug in de wagens gezet om te rusten. We hebben heel recent twee terreinen toegewezen gekregen. Daar is een laag aarde aangebracht, maar die zit vol scherven porselein en glas.” Rogge wijst naar nieuwe voetbalvelden die naast de hondenclub worden aangelegd: “Die zouden voor de jeugdploegen van RAFC zijn. Hoewel die niet in de oorspronkelijke plannen stonden, worden ze in geen tijd gerealiseerd. Wij krijgen het gevoel dat wij als hondenclub van geen tel zijn.”

Stad reageert niet, district wel

We hadden graag een reactie van schepen van Doesburg of haar kabinet. Maar er kwam geen antwoord op onze vraag. Wie wel reageert is districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA). Hij heeft alle begrip voor de klachten: “Voor alle duidelijkheid, het district is minder betrokken bij de ontwikkeling van Park Groot Schijn, het dossier is in de handen van de stad.” De districtsburgemeester beseft dat de omvorming van het gebied nog niet rond is. Over de zogenaamde officiële opening zegt Sekeris: “Schepen van Doesburg staat in voor het groen en de wegen. En dat onderdeel is wel min of meer afgewerkt.” En over het waarom de participatiegroep al een tijd op non-actief is gezet, heeft Tjerk Sekeris een sterk vermoeden: “Bij de realisatie van een aantal sportkamers, hebben enkele betrokkenen afgehaakt. Hun objectief was gerealiseerd. Bovendien was de participatiegroep niet erkend door de gemeenteraad.” De districtsburgemeester wijst er nog op dat er een sitemanager is aangesteld. En over de komst van de jeugdploegen van RAFC naar Park Groot Schijn zegt hij: “Dat is volgens mij nog geen uitgemaakte zaak”.

Foto boven: (vlnr) Jan Mertens, Ronny Rogge, Jenny De Laet met op de achtergrond het clubhuis

Foto onder: Ronny Rogge toont een stuk schroot en enkele scherven uit het nieuwe hondenveld

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
19°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 19°C
Wind: 10km/h WSW
Humidity: 66%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 3

(advertenties)