Select Page

“Dames en Heren: Cultuur!” – Leuke Locaties

“Dames en Heren: Cultuur!” – Leuke Locaties

De titel klinkt als een stripverhaal van Suske & Wiske. Het zou wel eens kunnen, want wist u dat Willy Vandersteen in 1959 nog ereburger werd van de gemeente Deurne? Jawel, gemeente! Pas in 1983 werd Deurne een onderdeel van de stad Antwerpen. In 1959 was Suske en Wiske doorgebroken in het buitenland en kwam de merchandising op. Dat jaar begon hij ook met een nieuwe stripreeks: De Rode Ridder. Naar de boeken van de Deurnenaar Leopold Vermeiren. Zo zie je maar hoe rijk de geschiedenis van Deurne is. Met kleurrijke en creatieve figuren, met verhalen die vergeten zijn of waarvan men niet meer weet dat het uit Deurne komt, met verenigingen die ondertussen gestopt zijn, met gebouwen die afgebroken zijn of verstopt achter nieuwe voorgevel…

In het weekend van de bevrijdingsfeesten ging voor het eerst Deurne Ontpopt door. Een initiatief van het district dat waarschijnlijk nog te onbekend is bij de Deurnenaar. De communicatie kwam laat op gang en de activiteiten ging ietwat verloren in het geheel van Deurne Bevrijd. Maar toch wil ik het een succes noemen. Deurne Ontpopt heeft als idee om diverse activiteiten te doen op al even diverse locaties over heel Deurne. En waar mensen toch de weg vonden naar de activiteit waren die zeer enthousiast. Het ging van theater over yoga tot workshops, muziek en film. Op bekende locaties zoals het Volxmuseum of Jeugdhuis Josto. Maar je kon ook nieuwe plekken ontdekken. De nieuwe zaal Bush-Bush bvb of een film van Hitchcock of Chaplin zien in de ouwe cinema Capri in Deurne Zuid. Ik breng komende weken in onze rubriek Cultuur in de Kijker op maandag wel af en toe enkele van die locaties extra in de kijker.

Het sluit mooi aan bij de caféconcerten op vrijdag met Deurne Bevrijd. Een divers aanbod in de vele prachtige locaties van Deurne. Deurne Ontpopt kan een mooi antwoord bieden op de Kunstroute in het Rivierenhof van vroeger. Bovendien ontdekt de Deurnenaar veel plekken die minder gekend zijn. Wat we bij elk ontmoetingsmoment terug horen is de nood aan locaties. Wie weet kan dit een manier zijn om te kunnen samenwerken. En hopelijk kijkt het district ook met de middelen die ze heeft om bestaande locaties een (al dan niet deels) culturele invulling te geven. Zouden kosten kunnen worden gedeeld, blijven lege gebouwen ook niet leeg staan en verkommeren. Ik denk ook aan enkele kerken in Deurne die werden (of nog worden) gesloten. Het zou jammer zijn om er een supermarkt in te zien of dat het wordt afgebroken.

Noteer ook alvast 20 september in jullie agenda, dan komen we opnieuw samen met cultuurmakers en cultuurliefhebbers. Om elkaar te leren kennen en wie weet ontdekken we nog meer leuke locaties.

Culturele groeten,

Stijn van de Cultuurraad

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:5521:42 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 18km/h WNW
Humidity: 86%
Pressure: 1018.29mbar
UV index: 1

(advertenties)