Select Page

80 jaar geleden werd een gitzwarte bladzijde geschreven

80 jaar geleden werd een gitzwarte bladzijde geschreven

Op zondag 28 augustus om 11 uur heeft aan de Gallifortlei 146, waar nu basisschool Sancta Maria is gevestigd, een bijzonder herinneringsmoment plaats. Op de dag af werd in Deurne een gitzwarte bladzijde in haar geschiedenis geschreven.

In Antwerpen vonden in 1942 grote Jodenrazzia’s plaats. Die pasten in de ‘Endlösung’, het plan van de nazi’s om alle Joden in Europa te vernietigen. In de eerste oorlogsjaren wisten de meeste mensen niet welke houding aan te nemen. Niet wit of zwart, maar veel grijs was de overheersende kleur. Dat gold ook voor Belgische overheden en gezagsdragers die bleven zwijgen en wegkijken.

In de periode van 22 juli tot 14 september 1942 vonden in Antwerpen zes razzia’s plaats. Deurne behoorde toen tot Groot-Antwerpen, net zoals de andere randgemeenten. Een van die razzia’s trof de Joodse mensen in Deurne bijzonder zwaar. Het was vrijdagavond 28 augustus 1942, bij zonsondergang begon de joodse sabbat. Iets na 23 uur werden de politieagenten op weg gestuurd om 250 Joden op te pakken in het district. Dat streefdoel, opgelegd door de Sicherheitspolizei / Sicherheitsdienst, werd niet bereikt. 133 mensen werden samengebracht in de toenmalige cinema Plaza, waar nu basisschool Sancta Maria is. in de Gallifortlei.

Weggevoerd naar een vernietigingskamp

In de namiddag van zaterdag 29 augustus voerden verhuiswagens de opgepakte Joden naar de Mechelse Dossinkazerne. Daar werden 115 mensen geregistreerd. Enkele mensen konden nog ontsnappen na hun registratie in cinema Plaza door tussenkomst van Deurnese agenten en het tumult dat ontstond toen buurtbewoners samentroepten voor de cinema. Nog acht anderen werden vrijgelaten wegens hun hoge leeftijd. Enkele dagen later, op 1 en 8 september werden ze bijna allemaal met de transporten VII en VIII gedeporteerd naar Auschwitz. Slechts enkelen zouden het uitroeiingskamp overleven.

Op 28 augustus worden alle slachtoffers van die Jodenrazzia herdacht, om 11 uur in de Gallifortlei 146. Iedereen is welkom om deze gruwelijke gebeurtenis mee te gedenken.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
23°
Partly Cloudy
05:4721:49 CEST
Feels like: 23°C
Wind: 14km/h WSW
Humidity: 56%
Pressure: 1020.66mbar
UV index: 7

(advertenties)