Select Page

Slachtpartij in de Muggenberglei

Slachtpartij in de Muggenberglei

In de Muggenberglei hangen zakjes in de bomen die larven van lieveheersbeestjes bevatten. Ze worden ingezet om de bladluizen te bestrijden.

De esdoorns in de Muggenberglei zijn vergeven van bladluizen. En dat is niet prettig voor de buren die hun auto’s onder deze bomen parkeren. Want bladluizen scheiden ‘honingdauw’ af en dat zorgt voor een kleverige laag op de voertuigen. Omdat gif spuiten niet meer is toegelaten, heeft district Deurne voor een biologische bestrijding gekozen. Districtsschepen voor groen, Frank Vercammen (Vooruit) geeft meer uitleg: “We gooien de natuurlijke vijand van de bladluizen in de strijd. In de straat hebben we in de bomen 80 zakjes met larven van lieveheersbeestjes gehangen. Deze larven voeden zich met de bladluizen.” Volgens schepen Vercammen is Deurne met de biologische bestrijding van overlast niet aan zijn proefstuk. Vercammen: “Vorig jaar hebben wij talrijke nestkasjes voor mezen gehangen, zowel aan de Bremweide als op de Venneborglaan. De mezen eten de eikenprocessierupsen op die voor overlast zorgen.”

12 miljoen bladluizen minder

Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) zette op zijn facebookpagina enkele interessante getallen. De larven van de lieveheersbeestjes eten tot 120 bladluizen per dag. En Deurne heeft er 5000 aangekocht. Als je dan weet dat zo’n larve 20 dagen actief is, dan is het vrij vlug duidelijk dat de Muggenberglei in een slachtveld gaat veranderen. 5000 larven die dagelijks 120 bladluizen eten en dit 20 dagen aan een stuk, geeft 12000000 opgegeten luizen. 12 miljoen. En dan hebben we het nog niet gehad over de volwassen kevers die tot 80 luizen per dag eten. Sekeris: “We hopen wel dat de kevers in de buurt blijven hangen.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Rain
05:2622:01 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 11km/h N
Humidity: 92%
Pressure: 1012.87mbar
UV index: 0

(advertenties)