Select Page

“Dames en Heren: Cultuur!” – En wat vond u er van?

“Dames en Heren: Cultuur!” – En wat vond u er van?

Cultuur begint al terug op te leven. We kunnen niet alleen terug genieten van cultuur, er is ook meer mogelijkheid om mensen te ontmoeten. Zo kwam ik opnieuw terecht in Barix waar lokale artieste Inez Peeters haar prachtige illustraties kon tentoonstellen. Ik heb haar meteen in de kijker gezet bij mijn wekelijkse voorstelling op sociale media van iemand (of een plek) in Deurne die met cultuur bezig is. Verder hadden we in maart ook nog Bram de Ceurt (Bird) die in 2017 nog de cultuurprijs won, beeldend kunstenares Romane Claus en de onbemande bib in Bib Arena.

Eind 2021 was er ook nog de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, toen we met de cultuurraad een ontmoetingsmoment hadden georganiseerd in de Carrousel aan het Arenaplein. Ideaal was het niet met de toenmalige regels en vooral het slechte weer, maar het werd een gezellige avond met aansluitend een muzikaal optreden. Mensen hadden toen de mogelijkheid om ideeën of bemerkingen mee te geven aan de cultuurraad. Dat deden we wel meer in het verleden, maar is de voorbije twee jaar zoals de meeste dingen in cultuur, stil gevallen. Het was alvast een kleine herstart waar we zeker nog een vervolg aan gaan breien.

De feedback blijft zeker niet liggen. We gaan met de cultuurraad kijken hoe we er best mee omgaan. We zijn vooral een adviesraad, dus zal er wel een advies volgen aan het bestuur. Maar er zijn ook ideeën bij die we zelf kunnen uitwerken. Door een nieuw ontmoetingsmoment rond een bepaald thema te houden, zodat we het idee van de post-it meer kunnen uitwerken met de nodige expertise. Ik kan alvast enkele dingen zeggen die uit die avond zijn gekomen. De lijst is niet volledig, maar we nemen elk idee mee in ons eigen overleg en naar het bestuur in Deurne. Er was veel vraag om de Carrousel te laten staan. Er is duidelijk behoefte aan ruimte in Deurne-Zuid, want er werd ook gekeken naar zwembad Arena, festivals in Arenahal, café ’t Fortje en veel nood aan repetitieruimte. Als er cultuur in Deurne is, mag het ook meer of betere communicatie krijgen volgens jullie. Er kwam het idee om bezoeken te brengen aan culturele plekken en verenigingen, een cultureel parcours in Deurne of een intercultureel marktje. Er waren ook ideeën van Socio-Culturele verenigingen (Samenkijken, Mestizo Arts Platform, Blueprint*) en beeldende kunst (professionele expo, workshops met AI, intallatiekunst). En een hoop ideeën voor activiteiten die er nu nog niet zijn, of misschien niet bekend genoeg zijn: graffitiprojecten, samen zingen, midzomernacht in het park, vuurkorven, modeshow, playback, karaoké, …

We hopen vanuit de cultuurraad te kunnen bijdragen om die ideeën uitgewerkt te zien. Heb je zelf nog voorstellen of bemerkingen, geef het dan zeker door. Maar ook namen van cultuurmakers, creatieve liefhebbers, talentrijke professionals en fantastische verenigingen zijn welkom. Dan zetten we die graag een keer in de spotlights. Tot binnenkort!

Culturele groeten,

Stijn van de Cultuurraad

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:2622:00 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h S
Humidity: 80%
Pressure: 1008.81mbar
UV index: 0

(advertenties)