Select Page

Vertrokken vanuit Deurne en neergestort in Wortel

Vertrokken vanuit Deurne en neergestort in Wortel

Wortel is een deelgemeente van Hoogstraten. In dit dorp ligt het meer dan 400 hectare grote gebied Wortel-Kolonie. Ooit een kolonie voor landlopers, vandaag een ideale plek voor wandelaars. Sinds 1999 is het gebied cultureel-historisch erfgoed en in 2021 werd het erkend als Unesco Werelderfgoed. Dit unieke landschap herbergt dan ook een boeiende geschiedenis. Een van die geschiedkundige gebeurtenissen heeft een band met Deurne.

Antwerpen werd begin september 1944 bevrijd van de Duitse bezetter. Ten Noorden van Antwerpen duurden de gevechten langer. De Canadese troepen probeerden de vijand uit de Antwerpse noordrand te verjagen en vroegen hierbij steun aan het Britse 263 squadron van de Royal Air Force. Dit squadron was gestationeerd op de luchthaven van Deurne. Die bewuste 13 oktober 1944 stegen de vliegers op van Deurne en vlogen in formatie naar Wortel. De Typhoon Ib MN476 van de 24-jarige John Thould werd echter door het Duitse afweergeschut neergehaald en stortte neer. De piloot overleefde de crash niet. Hij ligt begraven te Merksplas. In 2014 werd er een gedenkplaat ingehuldigd.

Wortel-Kolonie was begin 19de eeuw geconcipieerd als een domein waar verpauperde mensen uit de stad konden boeren. Na de Belgische onafhankelijkheid werd het domein omgevormd tot een landloperskolonie. In 1993 werd de wet op landloperij opgeheven en veranderde Wortel-Kolonie, een plek waar statige bosdreven, open akkers, vennen, heide en graslanden elkaar afwisselen, in een domein voor toerisme.  

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
21°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 21°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 59%
Pressure: 1021.67mbar
UV index: 6

(advertenties)