Select Page

Stappen voor Glasgow: een terugblik

Stappen voor Glasgow: een terugblik

De ‘March for Future’ van de Grootouders voor het Klimaat blijft voor de deelnemers een indringende ervaring. Dat komt vooreerst door het gevoel een bijdrage te hebben geleverd om druk te zetten op een belangrijke conferentie. Maar ook de vlekkeloze uitwerking en verloop van de mars hebben gezorgd voor een unieke belevenis.

Voor dat tweede tekende Luc Debuyst. De goedlachse man heeft er een militaire carrière opzitten. Hij heeft altijd interesse gehad voor natuur en milieu. Als 16 jarige kocht hij met zijn eerste zakgeld ‘De grenzen aan de groei’ van de Club van Rome. Zijn inzet voor ecologisme is echter op latere leeftijd begonnen, toen de ‘opruststelling’ wenkte. Maar de vaardigheden om een parcours uit te werken heeft hij kunnen oefenen in het leger. Debuyst: “Als we op het terrein zaten, werkten we met kaarten, topografie, luchtfoto’s, …. En als het even kon gingen we ter plekke kijken. Met wat oefening lees je het terrein af van een topografische kaart maar het is altijd nuttig om het beeld dat je hebt gevormd te vergelijken met foto’s of ter plaatse gaan kijken.”

Parcours verkennen met Google Street view

Omwille van die kennis werd Luc Debuyst door de Grootouders voor het Klimaat gevraagd om in 2015 de tocht naar de klimaatconferentie in Parijs voor te bereiden. Debuyst: “We hebben dat met tweeën gedaan. Ikzelf heb het traject Brussel-Vermand (St-Quentin) gedaan. Elk dagtocht hebben mijn vrouw Hilde en ikzelf gewandeld.” De tocht naar Glasgow was een ander paar mouwen. Even gaan kijken zat er niet in. Luc: “Ik heb op het internet gezocht naar wandeltrajecten tussen Edinburgh en Glasgow en vond een route langs de twee kanalen. Ik heb topografische kaarten vergeleken met Google maps waar Street view heel wat mogelijkheden biedt. Zo kon ik etappes plannen, picknickplaatsen bereikbaar met de bestelwagen vinden en zelfs kijken of er een bus in de buurt reed. Het vroeg wel veel tijd. Het opzoeken van hotels heb ik overgelaten aan Rik Samyn van Grootouders voor Klimaat Brugge.”

Voetbal primeerde op huiswerk

En is de missie geslaagd? Luc: “De mars is goed verlopen. We kregen persbelangstelling als was het meer in de Franstalige en zelfs Britse dan in de Nederlandstalige media.” En wat denkt hij over het Vlaamse klimaatakkoord? Dat vindt hij maar half werk. Debuyst: “Veel te laat begonnen, een aantal excellenties waren al op vakantie. Beperkte ambities voor een van de welvarendste regio’s van Europa. Onafgewerkte voorstellen zoals de elektrificatie van de wagens en de elektrische verwarming van huizen, idem dito voor de isolatie van de huizen. En wat met de technologieën voor verwarming die al bestaan? Het klimaatakkoord van de Vlaamse regering laat mij denken aan de leerling die zijn huistaak tijdens de speeltijd maakt omdat hij de avond voordien moest gaan voetballen.”

Foto boven: Luc Debuyst wordt geïnterviewd door BBC-Scotland

Foto onder: Luc Debuyst tijdens een lunchpauze aan de bestelwagen. De Schotse regen gutst ongenadig neer.

 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:2622:00 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h S
Humidity: 80%
Pressure: 1008.81mbar
UV index: 0

(advertenties)