Select Page

Meer rood in Deurne

Meer rood in Deurne

De herfst kleurt onze bomen geel tot bruingeel. Maar in Noord-Amerika spettert de rode kleur van de bomen in herfsttooi. Dat zou volgens boomdeskundigen alles te maken hebben met de laatste grote ijstijd op aarde. Want na die periode zijn de bomen in Europa zich anders gaan ontwikkelen dan de bomen in Noord-Amerika.

Toen Jan Mertens in 2017 een trip naar de VSA maakte, was hij onder de indruk van de kleurenpracht van de herfst. Het bracht hem bij volgende idee. Mertens: “Waarom kunnen we niet enkele bomen uit Noord-Amerika aanplanten in Deurne? Voor een natuurdomein ligt dat moeilijk maar in een park of in een straat moet dat toch kunnen? Het Rivierenhof zou naast een magnoliaroute eveneens een ‘Indian summer’ wandeling kunnen aanbieden om dit kleurenspektakel extra in de verf te zetten.” Mertens heeft uit zaadjes die hij heeft meegebracht vier suikeresdoorns gekweekt. Hij onderstreept dat dit toen nog mocht. Hij wil de bomen graag aanbieden aan het Rivierenhof of park Groot Schijn. Hij heeft zijn voorstel naar de verantwoordelijken van beide parken gezonden.

Van de Antwerpse groendienst kreeg hij een antwoord: “In Antwerpen zetten we in op robuust en zoveel mogelijk inheems plantmateriaal. Omdat we niet blind zijn voor de klimaatwijziging leggen we eveneens een lijst aan van klimaatbomen (nvdr. bomen die bestand zijn tegen de weersomstandigheden van de toekomst). In sommige parken kunnen ook meer solitaire botanische soorten aangeplant worden als een ‘verbijzondering’.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 14km/h WSW
Humidity: 64%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 2

(advertenties)