Select Page

Beschermd landschap Ertbrugge viert feest

Beschermd landschap Ertbrugge viert feest

Het beschermde landschap Ertbrugge, op de grens Deurne-Wijnegem, bestaat 35 jaar. Op zondag 26 september vinden er een heleboel gratis activiteiten plaats en worden de mooiste plekjes van het landschap in de kijker gezet.

In 1985 werd Ertbrugge beschermd als landschap. Met twee kastelen, een Ferrarrisbos (n.v.d.r. dit is een bos dat al bestond sinds de opmaak van de kaart van Ferraris, tussen 1771 en 1778) en prachtige dreven, vormt dit gebied een ecologisch waardevolle groene buffer van 94 ha tussen Wijnegem en Deurne.

Met een jaar uitstel (door corona) laten Wijkgroep Ertbrugge, district Deurne en de gemeente Wijnegem deze 35e verjaardag niet onopgemerkt voorbijgaan. Daarom zetten ze volgende zondag van 9.30 tot 17.30 uur de aantrekkelijkste plekjes van het landschap in de kijker en vinden er verschillende activiteiten plaats.

Programma:

 • om 9.30, 10.45 en 12 uur: Cultuurhistorische, insecten/spinnen- en natuurwandelingen. Ook voor kinderen zijn er wandelingen.
 • om 12 uur: Picknick (bezoekers brengen zelf hun picknick mee).
 • om 14 uur: Officieel gedeelte met toespraken.
 • doorlopend: Drankkraam, infostands en kinderanimatie.

In de loop van de namiddag is er gratis taart, maar het uur is nog geheim. Alle activiteiten zijn gratis en het einde is voorzien rond 17.30 uur. De feestelijkheden vinden plaats op de weide tegenover

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

1 Comment

 1. Jens Verwaerde

  Het begrip “Ferrarisbos” is inderdaad gerelateerd aan een bos dat op de kaart van De Ferraris was ingetekend als dusdanig. Maar … een bos dat bestond op de De Ferrariskaart en vandaag ook nog bos is, betekent niet noodzakelijk dat het heel die periode bos is geweest. Er zijn heel wat onderzoeken geweest in Vlaanderen die uitwijzen dat sommige zgn. Ferrarisbossen decennialang geakkerd geweest zijn. Vergeten we immers niet dat de mens overal wel heeft geprobeerd om terreinen te ontginnen voor landbouwdoeleinden.
  En ook niet vergeten dat de bomen die er nu het bos vormen, bijna altijd véél jonger zijn: de meeste bossen zijn aangeplant in of kort na de 2 wereldoorlogen, gewoon omdat men het hout gebruikte.
  Voor Ertbrugge is het waarschijnlijk, maar niet zeker dat het langdurig bos is geweest. En of de huidige beboste percelen altijd bos zijn geweest of het bos in de loop der decennia van plaats is verschoven is ook best mogelijk.

  Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Cloudy
05:4221:53 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 14km/h SW
Humidity: 92%
Pressure: 1012.87mbar
UV index: 0

(advertenties)