Select Page

AZ Monica leert personeel omgaan met agressie

AZ Monica leert personeel omgaan met agressie

Meermaals per week krijgt het AZ Monica te maken met zowel verbale als fysieke agressie door patiënten. Het ziekenhuis wil zijn medewerkers daar beter tegen beschermen en start daarom vanaf vandaag een opleiding om op een professionele manier te leren omgaan met vormen geweld.

Alleen al dit jaar tot 31 juli werd het ziekenhuis met campussen in Deurne, Antwerpen en L.O. geconfronteerd met 58 gevallen van agressie t.o.v. een medewerker of een bezoeker. Tegenover 47 gevallen in 2020, maar toen woedde de covidpandemie volop.

Ilse Adriaenssens, preventieadviseur bij het AZ Monica: “Agressie vanwege patiënten of hun familieleden komt vaker voor dan de meeste mensen denken. De oorzaak is meestal onzekerheid, onwetendheid, angst of pijn. Daarnaast moeten we als ziekenhuis situaties die agressie kunnen uitlokken zoveel mogelijk vermijden, zoals lange wachttijden of een gebrek aan informatie. Ook taalproblemen kunnen leiden tot conflicten. Maar het gebeurt ook dat patiënten overgaan tot agressie om hun zin door te duwen.”

Met de slogan ‘Ik kan tegen een stootje, maar agressie gaat een stap te ver!’ moedigt AZ Monica haar medewerkers aan om de opleiding te volgen. Cursisten leren valkuilen te herkennen en agressieve situaties te ontmijnen door passend te reageren. De cursus rond verbale agressie is bestemd voor alle ziekenhuismedewerkers. De opleiding over fysieke agressie is specifiek bedoeld voor kritieke diensten, zoals de bewakingsdienst, de spoeddienst, de psychiatrische afdeling, de geriatrie en de nachtverpleegkundigen.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Showers in the Vicinity
06:3720:45 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 21km/h WSW
Humidity: 94%
Pressure: 1011.51mbar
UV index: 0

(advertenties)