Select Page

Grafmonument Pieter Génard gerestaureerd

Grafmonument Pieter Génard gerestaureerd

Het grafmonument van Pieter Génard, op begraafpark Sint-Fredegandus in Deurne, is gerestaureerd. Voor diegene die zich afvragen wie Pieter Génard was: Pieter Génard was de eerste in een lange rij Antwerpse archivarissen.

Pieter Génard was stadsarchivaris van Antwerpen van 1863 tot 1893. Hij staat bekend als voortrekker van de geschiedenis van Antwerpen en publiceerde hierover rijk geïllustreerde boeken. Dankzij Génard werd het Steen in 1864 als oudheidkundig museum geopend.

Pieter Génard was de eerste in een lange rij eminente schrijvers die Antwerpen als historisch hart van Vlaanderen op de kaart gezet hebben. Zonder Pieter Génard geen Amand de Lattin, Floris Prims, Edward Poffé, George van Cauwenbergh of Tanguy Ottomer.

De werken op het beschermde gedeelte van Sint-Fredegandus worden door Levanto uitgevoerd in opdracht van de dienst Begraafplaatsen. De selectie gebeurt in samenwerking met de Deurnese heemkundige kring Turninum. Sinds 2010 zijn op begraafpark Sint-Fredegandus al een tiental grafmonumenten in ere hersteld.

“Ik ben blij dat er opnieuw een grafmonument gerestaureerd is”, aldus Tjerk Sekeris, districtsburgemeester, “maar het blijft wachten op een beleidsplan voor het Père-Lachaise van Deurne. Het district Deurne/ stad Antwerpen kan onmogelijk de volledige restauratie betalen. Wij rekenen echt op middelen van de Vlaamse overheid.”

Foto boven: het graf na de restauratie

Foto onder: het graf voor de restauratie

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
23°
Partly Cloudy
05:4721:49 CEST
Feels like: 23°C
Wind: 13km/h WNW
Humidity: 56%
Pressure: 1021mbar
UV index: 5

(advertenties)