Select Page

Open brief naar de federale regeringsvorming

Open brief naar de federale regeringsvorming

Het federale regeerakkoord moet een krachtig klimaatbeleid bevatten. Dat onderschrijven 73 Ambassadeurs van de Grootouders voor het Klimaat, waaronder Deurnenaar Warre Borgmans.

Aan de onderhandelaars van de nieuwe federale regering,

We horen over de lopende regeringsvorming berichten dat klimaatmaatregelen er nauwelijks ter sprake zouden komen. Dat verontrust ons heel erg. Omdat de klimaatcrisis almaar duidelijker wordt.

De hittegolven nemen in frequentie toe. Die van vorig jaar veroorzaakten in ons land 700 voortijdige doden. De droogte schaadt de landbouw en brengt de voedsel­zekerheid en het inkomen van boeren in het gedrang. Vijf van de zes voorbije jaren (2015-2019) behoren tot de heetste tien sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel. Vorig jaar steeg het warmterecord (op 25 juli) met meer dan 3 graden tot 39,7°C.

Over de hele wereld worden voortdurend hitterecords gebroken. Bosbranden teisteren andermaal Californië en het Amazonewoud. De poolkappen smelten in ijltempo en in Siberië ontdooit de permafrost (de eeuwig bevroren ondergrond). Daardoor wordt de opwarming nog versterkt, omdat donker zeewater sneller dan sneeuw en ijs door de zon wordt opgewarmd; en uit de permafrost ontsnapt methaan, een krachtig broeikasgas.

Om de engagementen van het klimaat­akkoord van Parijs (2015) een kans te geven en de gemiddelde wereldwijde temperatuur­stijging tot ruim onder 2°C te beperken, en het liefst tot 1,5°C, moeten we de uitstoot van broeikasgassen drastisch reduceren, en wel met onmiddellijke ingang. Talmen kan nu echt niet meer.

In die omstandigheden zijn wij, als Ambassadeurs van Grootouders voor het Klimaat, erg bezorgd omdat we geen signalen krijgen dat de klimaatproblematiek bij de regeringsonderhandelingen ernstig wordt besproken.

Wij zijn bekommerd om de toekomst van alle jongeren en hun nakomelingen. Wij zijn ons bewust van onze zorgplicht voor de volgende generaties. Daarom roepen wij alle regeringsonderhandelaars op om “het recht op de bescherming van een gezond leefmilieu” (art. 23, 4° van de Belgische Grondwet) zeer ernstig te nemen.

De nieuwe federale regering kan dat doen door de Europese Green Deal krachtig te steunen en na de coronacrisis een herstelbeleid te voeren dat de economie weer op gang trekt op een ecologisch duurzame basis. Overheids­steun en -investeringen moeten daarom naar de duurzame economie van de toekomst gaan. Vele studies hebben duidelijk gemaakt dat die economie veel duurzame werk­gelegenheid schept. En subsidies kunnen niet bedoeld zijn voor de fossiele industrie die het broeikaseffect verder aanjaagt.

Onze jongeren kwamen in 2019 massaal op straat en ze blijven in 2020 (coronaproof, dus vooral online) betogen voor een kordaat klimaat­beleid. Grootouders voor het Klimaat steunt hen, zoals ze ook de vele initiatieven steunt van andere burgerbewegingen, ondernemingen, organisaties en overheden. We rekenen erop dat de federale regering om het constructieve elan van de jongeren te onderbouwen met een consequent ambitieus klimaat­beleid.

Willen we ons land en de wereld leefbaar houden, dan moet de uitstoot van broeikas­gassen drastisch en snel naar beneden. De klimaatwetenschap is daarover duidelijk. We moeten echt naar de wetenschap luisteren. Zoals we naar de virologen luisteren tijdens de gezondheids­crisis.

Bernard Hubeau, co-voorzitter Grootouders voor het Klimaat

Hugo Van Dienderen, co-voorzitter Grootouders voor het Klimaat

en de 73 Ambassadeurs van Grootouders voor het Klimaat, waaronder Deurnenaar Warre Borgmans

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
22°
Partly Cloudy
05:4721:49 CEST
Feels like: 22°C
Wind: 13km/h WSW
Humidity: 61%
Pressure: 1020.66mbar
UV index: 6

(advertenties)