Select Page

Uitrijden van mest zorgt voor onrust

Uitrijden van mest zorgt voor onrust

Op de velden van de luchthaven wordt mest uitgereden. Dit zorgt voor onrust bij de ouders van stedelijke basisschool ‘Het land van nu’. Ook het Burgerplatform Vliegerplein klaagt het uitrijden van mest aan.

De mest is afkomstig van het melkveebedrijf V. H.-B. dat gevestigd is niet ver van de luchthaven. Volgens Vanessa Flamez, woordvoerster van de Antwerpse luchthaven, gebeurt dit volgens het boekje. Flamez: “Alles gebeurt volgens de regelgeving die van toepassing is voor het injecteren/uitrijden van de mest en die door de Vlaamse Overheid is vastgelegd.”

Die regelgeving over het uitrijden van stalmest ligt vast in een mestactieplan.  Een nieuwe versie, MAP6, werd in mei van vorig jaar goedgekeurd door het Vlaamse parlement. En bevat strenge regels over wat waar mag worden uitgestrooid. Daarbij wordt rekening gehouden met de verschillende gebiedstypes in Vlaanderen waarbij wordt gekeken naar de kwaliteit van zowel het grondwater als het oppervlaktewater. Er gebeurt eveneens controle van de nitraatresidu’s. En de mesttransporten worden nauw opgevolgd. Elke voerder die mest transporteert moet beschikken over een AGR-GPS systeem. De signalen hiervan worden rechtstreeks verstuurd naar de Mestbank, de instantie die mestproductie en -transport opvolgt. Verder zijn er nog beperkingen op de periode en de weersomstandigheden.

Doordat de regelgeving zo streng is zijn sommige landbouwers verplicht om hun mest zelfs tot in Wallonië te vervoeren.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Partly Cloudy
05:3921:39 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 5km/h N
Humidity: 80%
Pressure: 1018.96mbar
UV index: 3

(advertenties)