Select Page

Spartans ziet ze vliegen…: Spartanen 2 keer uit het lood geslagen door Borgerhout Squirrels

Spartans ziet ze vliegen…: Spartanen 2 keer uit het lood geslagen door Borgerhout Squirrels

De burenstrijd tegen Borgerhout Squirrels dit weekend had naast het derbysfeertje nog een extra dimensie. Wie 2 keer kon winnen zou al met 1 been in de Belgian Series staan en dus was de spanning al van voor de eerste pitch merkbaar.

Zaterdag op het eigen Lefty’s Field begon alles prima voor de Spartanen. Een snelle voorsprong die echter na een dramatische vijfde inning iedereen met verstomming zou slaan.

Het sterke begin van Spartans tegen Squirrels-starter Jace Van Droogenbroeck (2.1ip – 6h – 7r – 5er – 2bb – 2so) leverde een snelle 4-0 voorsprong op na 2 innings. De Squirrels voelden duidelijk de druk want in die eerste 2 innings zou de verdediging 3 errors maken en aan slag geen antwoord vinden op Anderson Gerdel (6.1ip – 8h – 10r – 5er – 3bb – 8so).

De derde inning leverde geen runs op voor de Borgerhoutenaren maar de Spartanen gingen door op hun élan met een homerun van Alexis Marquez (5-0) gevolg door een wild pitch die na een hit de 6-0 op het bord zette. Een vroegtijdig einde voor Jace die op de heuvel vervangen werd door Yannick Gontier (6.2ip – 5h – 2r – 1er – 0bb – 7so) met 2 lopers op de bases. Een double van Nabil Taouil bracht de 7-0 over de thuisplaat.

Geen score van Borgerhout in inning 4 maar wel een homerun van David Ochoa Blanco voor de 8-0. Alles onder controle en niets wees erop dat Borgerhout het tij zou kunnen keren. Wat zou volgen in de vijfde slagbeurt van Squirrels kunnen we niet minder dan hallucinant bestempelen.

In een voor Spartans ongeziene inning werd de 8-0 voorsprong zomaar te grabbel gegooid. Een 2-run homerun van Kevin Vervloet bracht Borgerhout enigszins terug in de wedstrijd (8-2). Geen vuiltje aan de lucht zou je denken maar een totale meltdown op de heuvel van Anderson Gerdel zag Squirrels 5 hits, waaronder een 3-run homerun van Graham Fischer en een solo homerun van Sam Boermans, slaan en zo de stand op 8-8 brengen! Zelden gezien dit. Alles wat Spartans was stond aan de grond genageld of zakte onderuit op hun tribunezitje.

De Spartanen op het veld waren duidelijk aangeslagen. De gelijkmakende slagbeurt zag dan ook 3 snelle outs. Anderson herpakte zich enigszins en zorgde ook voor een 3-op-3-af in de zesde inning van Borgerhout.
Spartans kwam zelfs terug op voorsprong door na een hit gebruik te maken van een verdedigende error en de stand zo op 9-8 te brengen. Het vonkje hoop werd echter snel weggeslagen, letterlijk, door een homerun van Steven Delannoy om de zevende inning te openen (9-9).

Carlos Cortes (1.1ip – 2h – 4r – 3er – 2bb – 1so), nu op de heuvel voor Spartans, begon zijn werk met een wild pitch en zag Graham Fischer zijn tweede homerun van de namiddag slaan en zo de stand op 9-11 brengen. Het was toen duidelijk dat Spartans deze wedstrijd niet meer over de streep zou trekken. Een ontketend Borgerhout zou de druk nog opvoeren in inning 8. Enkele wild pitches en een verdedigende error maakte er 9-13 van en ook David Ochoa Blanco (1.1ip – 1h – 0r – 0er – 1bb – 1so), nu op de heuvel, incasseerde nog een run (9-14).

De rek was er duidelijk uit bij Spartans die in inning 8 en 9 geen vuist meer konden maken zodat de win verdween richting Borgerhout.

Een dramatische namiddag die heel goed begon voor de Spartanen maar waar de wedstrijd zomaar te grabbel werd gegooid (bestaat zoiets als een halve off-day?). Het verhoogde alleen de druk nog maar voor de wedstrijd van zondag.

De spreekwoordelijke windhoos die zich net door de Spartaanse rangen had bewogen en enkel mentale schade had nagelaten werd dan ook nog eens gevolgd door één van natuurlijke oorsprong…Nog nooit gezien aan het vliegveld maar gelukkig wel zonder enige materiële of fysieke schade, al waren een aantal van de kleintjes wel erg geschrokken van de kracht van de natuur…

Op naar zondag.

Borgerhout, duidelijk gesterkt door de stuntzege van zaterdag, begon furieus aan de wedstrijd. Spartans-werper Alexis Marquez (3.1ip – 8h – 11r – 11er – 6bb – 0so) was nog niet goed opgewarmd of hij keek al tegen een 6-0 achterstand aan.

Borgerhout sloeg 4 hits in inning 1 en scoorde 4 runs (4-0) en deed daar nog 2 runs bij in inning 2 (6-0), nog steeds zonder antwoord van Spartans.
Dat kwam er wel in de derde inning door met 4 hits 3 runs te scoren tegen starter Jan Everse (4.0ip – 5h – 3r – 3er – 5bb – 3so) en zo toch enigszins in de wedstrijd te komen (6-3).

Inning 4 zou echter de doodsteek betekenen voor de Spartanen. Een losgeslagen Borgerhout startte met een hit, gevolgd door een base-on-balls en de 7-3 na een nieuwe hit. Middels een bunt werd dat 8-3. Een nieuwe base-on-balls betekende het einde van de namiddag voor Alexis op de heuvel die vervangen werd door Wesley Verelst (0.0ip – 0h – 2r – 2er – 2bb – 0so).
Een hit-by-pitch gevolg door een wild pitch en 2 base-on-balls zorgde voor de 12-3 en het einde voor Wesley die meteen plaats moest ruimen voor David Ochoa Blanco (4.1ip – 11h – 8r – 8er – 2bb – 1so) met alle bases bezet. Borgerhout scoorde nog de 13-3 na een base-on-balls alvorens Spartans de inning kon afsluiten met een double-play.

Spartans scoorde niet in inning 5 tegen reliever Raf Cocu (2.0ip – 4h – 3r – 3er – 2bb – 2so). Een 3-run vijfde slagbeurt voor Squirrels en een 16-3 voorsprong zette Spartans volledig voor het blok.
De Spartanen sloegen wel 4 hits in inning 6 en de daaruit 3 gescoorde runs maakten er 16-6 van. De zevende inning bracht enig soelaas in de stand als Spartans door slechts 1 hit te slaan maar gebruik makend van 6 base-on-balls van Squirrels-reliever Graham Fischer (0.2ip – 1h – 5r – 5er – 6bb – 1so) de score terug kon brengen naar 16-11).

Spartans scoorde niet meer tegen closer Mathias Group (1.1ip – 0h – 0r – 0er – 0bb – 0so) maar Borgerhout sloeg in inning 8 zomaar 5 hits, puurde er nog 5 runs uit (21-11) en zo maakte de 10-run mercy rule een einde aan een dramatisch weekend voor de Spartanen.

Brasschaat Braves hijst zich na 2 gewonnen wedstrijden tegen Royal Greys nu naar de tweede plaats in de stand. Borgerhout heeft 2 wedstrijden voorsprong op de Spartanen en Braves 1.
Er volgt nu een pauze van 3 weken voor het Europees Kampioenschap voor landenteams, met de Belgian Red Hawks, alvorens de competitie 2019 zijn slotakkoord kent.

In het laatste speelweekend volgen de cruciale wedstrijden die zullen beslissen over de teams die gaan strijden voor de Belgische titel.
Borgerhout strijdt op het veld van Braves waar 1 van de 2 teams zekerheid zal krijgen over een plek in de play-offs (wedstrijden op 21/09). Spartans heeft een verplaatsing naar Mont-Saint Guibert Phoenix op het programma waar 2 keer MOET gewonnen worden of het seizoen zit er op voor de Spartanen (28/09).

Hopelijk brengt de pauze de rust terug in de hoofden maar een ultieme inspanning zal nodig zijn om het uiteindelijke doel, de Belgian Series, alsnog te halen. Aan de Spartaanse horde om de rug te rechten, alles uit de kast te halen en te strijden tot de laatste pitch en de laatste out!

Pit De Bens

(Foto: archief)

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
11°
Rain
06:4720:37 CEST
Feels like: 9°C
Wind: 13km/h W
Humidity: 70%
Pressure: 1018.63mbar
UV index: 0

(advertenties)