Select Page

Groepspraktijk begraaft de strijdbijl

Groepspraktijk begraaft de strijdbijl

De Bres is de groepspraktijk van Geneeskunde voor het Volk in Deurne. Er werken 9 artsen, 3 verpleegkundigen, een acupuncturist, een diëtiste, administratief personeel en een aantal vrijwilligers. 4650 patiënten hebben er toegang tot gratis eerstelijnszorgen.

Wat Geneeskunde voor het Volk Deurne (GVHV) is, vragen we aan dokter Anne Delespaul: “GVHV bestaat sinds 1981. De praktijk maakt deel uit van een platform van 11 groepspraktijken in België. GVHV werkt via het forfaitsysteem. De groepspraktijk ontvangt van de mutualiteiten maandelijks een vast bedrag per patiënt en geeft in ruil eerstelijnszorg zonder dat de patiënten daarvoor moeten betalen.”

Maar wat niet iedere patiënt weet is dat GVHV al bijna 40 jaar lang een robbertje uitvocht met de Orde der Artsen, een tuchtorgaan voor artsen waarbij elke dokter zich verplicht moet aansluiten. Dokter Delespaul: “De allereerste dokters voor het volk werden geschorst door de Orde omdat ze aan gratis geneeskunde deden (ze werkten tegen terugbetalingstarief) en medisch en politiek-maatschappelijk engagement combineerden.” De GVHV-artsen reageerden prompt en betaalden geen lidgeld meer aan de Orde.

Vijf jaar geleden kwam er een kentering. De deontologie van de Orde vertrekt nu meer van het belang van de patiënt, de volksgezondheid en het algemeen welzijn. “Een verandering die we niet konden negeren.” zegt Delespaul. De dokters van GVHV betalen weer lidgeld, de Orde stopt met juridische zaken en de strijdbijl is sinds enkele dagen begraven.

Foto: Dokter Anne Delespaul

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:5521:42 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 18km/h NW
Humidity: 81%
Pressure: 1018.96mbar
UV index: 0

(advertenties)