Select Page

Kinderrechtencommissaris luistert naar de bezorgdheden van pleegouders

Kinderrechtencommissaris luistert naar de bezorgdheden van pleegouders

Gerlinde Kooyman uit Deurne, moeder van twee zoontjes, heeft een niet-begeleide minderjarige vluchteling in haar familie opgenomen. Omdat de pleegouders op vele obstakels stoten, werd zij vorige vrijdag samen met nog drie andere pleeggezinnen uitgenodigd door plaatsvervangend kinderrechtencommissaris Naïma Charkaoui in Brussel om hun verhaal te brengen.

Gerlinde Kooyman: “Het belangrijkste onderwerp dat we hebben aangesneden, is het gebrek aan toekomstperspectief voor de jongeren. Alhoewel zij geplaatst zijn in een pleeggezin hebben de jongens en meisjes die in deze gezinnen verblijven geen geldig verblijfsstatuut. Dit zorgt voor heel wat stress bij de jongeren zelf, en ook bij de opvangende families. Wij begeleiden als pleegouders daar waar mogelijk is in de asielprocedure die dikwijls jaren aansleept. Onze kinderen raken gehecht aan hun pleegbroer of -zus en maken zich zorgen over een mogelijke repatriëring naar het land van herkomst. De meeste pleeggezinnen herbergen Afghaanse jongeren en iedereen binnen deze gezinnen is zich bewust van de gevaarlijke situatie in Afghanistan.”

De kinderrechtencommissaris luisterde uitvoerig naar de verhalen van alle betrokkenen. Zowel jongeren als pleegouders en broertjes en zusjes kwamen aan het woord. De vragen vanuit de pleeggezinnen zullen worden bestudeerd. Het Kinderrechtencommissariaat is een adviesgevend orgaan en kan zelf geen beslissingen nemen.

Foto: De delegatie van pleegfamilies van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen na hun onderhoud met de kinderrechtencommissaris.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Cloudy
06:2920:52 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 11km/h NW
Humidity: 87%
Pressure: 1016.59mbar
UV index: 0

(advertenties)