Select Page

Eerbetoon aan een groot kunstenaar

Eerbetoon aan een groot kunstenaar

Vandaag start in de pagode in het Boekenbergpark de tentoonstelling ‘Het ijzelt in juni’. Het is een eerbetoon aan een groot kunstenaar uit Deurne.

Illustrator, schrijver en dichter André Sollie wordt gehuldigd met een feest en een tentoonstelling van zijn werk ‘Het ijzelt in juni’. Zelfs als de naam niet onmiddellijk een belletje doet rinkelen, heeft half Vlaanderen al kennis gemaakt met het oeuvre van de man. Hij maakte talrijke kleurrijke illustraties voor Zonnekind en Zonneland en covers voor zowel de Vlaamse Filmpjes als de Averbode-jeugdboeken. Dat de kunstenaar een hommage verdient, daar zijn volgens coördinator van het evenement Jelle Van Riet dan ook een aantal heel goede redenen voor. Van Riet: “André Sollie heeft onvergetelijke prentenboeken gemaakt en wij mogen de makers van onvergetelijke prentenboeken niet vergeten. Hij is de pionier van de Vlaamse illustratie en heeft een belangrijk oeuvre heeft uitgebouwd. Weet je dat hij met vele meesters uit de jeugdliteratuur heeft samengewerkt?”

Jelle Van Riet schakelt onmiddellijk over naar een tweede reden: “Veel illustratoren, schrijvers en dichters zijn hem schatplichtig. Hij is van grote invloed is geweest voor heelder generaties jeugdillustratoren en ook vandaag nog inspireert hij jonge illustratoren. Hij won trouwens onder andere de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur, een Gouden Griffel, een Boekenwelp, een Boekenpluim en twee Boekenpauwen en het kan nooit kwaad de goegemeente daar nog eens aan te herinneren.” Van Riet besluit: “André Sollie is literair erfgoed.”

‘Het ijzelt in juni’ loopt vanaf vandaag tot en met 16 juni in de Pagode van het Boekenbergpark in Deurne. Het park dat de gevierde kunstenaar monkelend benoemd als “mijn tuin want vanuit mijn raam kijk ik op de bomen van het park.” De expo is elke dag geopend van 12u tot 18u. Toegang gratis.

Foto boven: André Sollie. © Marleen Daniels

Foto onder: een nutskast door Bram De Ceurt opgesmukt als eerbetoon aan André Sollie.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Cloudy
05:4221:53 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 16km/h SW
Humidity: 91%
Pressure: 1012.53mbar
UV index: 0

(advertenties)