Select Page

Deurne is hip (maar beseft het nog niet)

Deurne is hip (maar beseft het nog niet)

Een krantenartikel in De Morgen stelde dat een Portugees gebakje ‘pastei de nata’ de nieuwe croissant wordt. De krant baseert zich op de berichtgeving van het economisch nieuwsbedrijf Bloomberg.

Wat het gebakje eigenlijk is, is een vraag voor André Catalão, kunstenaar en bereider van traditionele Portugese hapjes: “Pasteis de nata is een artisanaal Portugees zoet gebakje op basis van vers bladerdeeg, met een romige custardvulling.” Het baksel is ontworpen door de Benedictijner monniken van Santa Maria de Belém maar het is ondertussen terug te vinden in de hipste koffiebars over de hele wereld. Het Portugese bedrijf Nata Pura richt zich op de export van pasteis de nata en verovert de wereld ermee. “Tja,” knikt Catalão beminnelijk, “dat is wel een industrieel vervaardigd product. Beter is om voor de ambachtelijk gemaakte versie te gaan.”

André Catalão is een conceptueel kunstenaar. Soms stelt hij een Tasca op, een kleine Portugese taverne waar je een glas kan drinken en waar de waard(in) lekkere traditionele snacks maakt. Op de tafel liggen dichtbundels van Pessoa en uit de radio klinkt Fado. “We wilden ook de producten die in de Tasca’s worden aangeboden aan de bezoekers offreren. Ondertussen is dit een voltijdse bezigheid geworden en verkopen wij onze snacks op een aantal markten en buurderijen.” vertelt Catalão. Alles wordt door hem en zijn vrouw Lara Dhondt vers bereid, tot het bladerdeeg toe.

Wie hip wil zijn, kan de pasteis de nata bestellen op buurderij Gitschotelhof.

www.boerenenburen.be > buurderij Gitschotelhof > producent Tasca Mobiel

Foto: André Catalẫo in een opstelling van een Tasca

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Mostly Cloudy
06:3320:48 CEST
Feels like: 2°C
Wind: 11km/h WNW
Humidity: 75%
Pressure: 1022.69mbar
UV index: 0

(advertenties)