Select Page

Roadtrip naar de zuidoostelijke grenzen van Europa

Roadtrip naar de zuidoostelijke grenzen van Europa

Gisteravond namen 15 jongeren en een aantal begeleiders de bus voor een wel erg bijzonder project: Road of Change.

Een groep jongeren uit heel Vlaanderen vertrok gisteravond op roadtrip langs de grenzen van Europa. Onder de jongeren zijn er twee leerlingen van het Koninklijk Atheneum Berchem en hun leerkracht Eef Janssens uit Deurne. We vroegen haar wat de bedoeling van de inleefreis is. Janssens: “De organisatie Vluchtelingwerk Vlaanderen wil jonge mensen de kans geven om het belangrijk actueel thema asiel en vluchten op een kritische en gefundeerde manier te benaderen. Tijdens de roadtrip maken de deelnemers kennis met mensen op de vlucht, met changemakers en met politici.” De jongeren beginnen niet onvoorbereid aan hun reis. In november van vorig jaar had in Antwerpen een kennisweekeinde plaats. En op het einde van de kerstvakantie trokken ze naar Duinkerke, Zeebrugge en Calais voor een eerste ontmoeting met vluchtelingen.

Janssens: “In Duinkerke en in Calais praatten de jongeren zowel met vluchtelingen als met hulpverleners en konden zich zelf vergewissen van de barre leefomstandigheden in de kampen. Daarna trokken we naar Zeebrugge waar de deelnemende meisjes en jongens een gesprek hadden met Fernand Maréchal, de pastoor die al enkele jaren vluchtelingen opvangt en te eten geeft.” En nu zijn ze vertrokken voor een volgend hoofdstuk. Eef Janssens: “We trekken naar Kroatië, Bosnië, Servië en Hongarije en bezoeken er vluchtelingenkampen, hulporganisaties en lokale politici.”

Wie de jongeren wil volgen kan dat via:

  • Facebook @roadofchange
  • Instagram @road_of_change
  • Twitter @change_road
  • roadofchange.be

Foto: (vlnr) Margreet Borginon, begeleidend leerkracht Eef Janssens, Patrycja Bujnowksa

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Partly Cloudy
06:3520:47 CEST
Feels like: 4°C
Wind: 18km/h NNW
Humidity: 78%
Pressure: 1024.04mbar
UV index: 0

(advertenties)