Select Page

Trage wegen in Deurne krijgen historische namen

Trage wegen in Deurne krijgen historische namen

Gisteren heeft het district Deurne officieel een aantal trage wegen benoemd. Deze wandel- en fietspaden krijgen namen die verwijzen naar historische figuren en gebeurtenissen uit de Deurne.

De dreef tussen de Ertbruggestraat en de August van de Wielelei, die al de Boze Dreef werd genoemd, heet nu ook officieel zo. De naam is een verbastering van ‘Duboise’ dreef, naar de familie Du Bois, die in de 18de eeuw eigenaar was van kasteel Ertbrugge.

Het gangetje tussen dé Herentalsebaan (parking Herentalsebaan 2) en de Boterlaarbaan (naast voetbalclub City Pirates – TOR) heet voortaan het Steegsken van Keteleer, ter ere van Jacobus en Petrus Keteleer, de oprichters van de Sint-Rochusparochie in de negentiende eeuw.

Tussen de Koningsarendlaan en de Ertbruggelaan ligt nu het Walter Plaisierpad, genoemd naar Walter Plaisier, die twintig jaar geleden het boek ‘Toortsen op Ertbrugge’ schreef en medeoprichter was van Wijkgroep Ertbrugge. Zijn bijdrage aan de lokale geschiedenis wordt hiermee geëerd.

Niet alle naamsvoorstellen werden weerhouden. “Het pad tussen Hooftvunderlei en Grapheusstraat hadden wij graag Katteweg genoemd, zoals het ook in de volksmond bekend is,” vertelt districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA): “Het stadsarchief dacht dat er verwarring mogelijk was met de Kattenberg in Borgerhout of Ekeren en stelde ‘Gemeentehuispad’ voor. Dat vonden wij dan weer niet goed. Volgens Marcel Windey heette het pad vroeger ‘Arendstraat’ (nu de Stalinsstraat) of ‘withuizen’, misschien is dat wel een idee.”

 Foto: het Steegsken van Keteleer

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:2622:00 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h SSW
Humidity: 75%
Pressure: 1008.47mbar
UV index: 0

(advertenties)