Select Page

GruunRant roept op: Universele Verklaring van Natuurafhankelijkheid

GruunRant roept op: Universele Verklaring van Natuurafhankelijkheid

Paul Lermytte is coördinator van GruunRant, de beweging die de groene domeinen en parken in het Noorden van Antwerpen weer wil verbinden tot een grote groenzone. Hij houdt een pleidooi om de Universele Verklaring van Natuurafhankelijkheid te ondertekenen.

Lermytte: “Als de natuur verdwijnt, verdwijnt uiteindelijk ook de mens. Wij zijn afhankelijk van de natuur en niet omgekeerd. De natuur kan perfect zonder ons, wij daarentegen kunnen niet zonder haar. Laat ons dan ook onze ‘afhankelijkheid’ van de natuur niet alleen uitspreken maar ook officieel vastleggen als het leidende principe. Igance Schops, auteur van het boek ‘Gered door de boomkikker’, somt hieronder de minimale elementen op die een Universele Natuurafhankelijkheidsverklaring moet bevatten.”

De coördinator gaat verder: “Als u deze boodschap steunt, als u de noodzaak wilt erkennen van het behoud van de natuur om de mensheid in stand te houden, draag dan uw steentje bij en onderteken onderstaande verklaring. Uw steun en uw handtekening zal Ignace zijn ambitie om de verklaring aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor te leggen, een heel eind veder helpen.”

Eerste formulering van de Universele Verklaring van Natuurafhankelijkheid

Overwegende, dat het begrip natuur wordt omvat als alle levende organismen, hun leefgebied, het ecosysteem waarvan zij deel uitmaken en de daarmee verbonden uit zichzelf functionerende ecologische processen;

Overwegende, dat de menselijke afhankelijkheid van de natuur beschermd wordt door de suprematie van het recht;

Overwegende, dat het van het grootste belang is om de menselijke afhankelijkheid van de natuur tussen de naties af te stemmen en te bevorderen;

Overwegende, dat de Staten, welke lid zijn van de Verenigde Naties, zich plechtig verbinden om, in samenwerking met de Organisatie van de Verenigde Naties, overal de eerbied voor en de inachtneming van de menselijke afhankelijkheid van de natuur te bevorderen;

Overwegende, dat het van het grootste belang is voor de volledige nakoming van deze verbintenis, dat de Staten, welke lid zijn van de Verenigde Naties, begrip hebben voor de menselijke de afhankelijkheid van de natuur;

Op grond daarvan moet De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties deze Universele Verklaring van de Menselijke Afhankelijkheid van de Natuur proclameren als het gemeenschappelijk door alle volkeren en alle naties te bereiken ideaal, opdat ieder individu en elk orgaan van de gemeenschap, met deze verklaring voortdurend voor ogen, er naar zal streven door onderwijs en opvoeding de eerbied voor deze afhankelijkheid te bevorderen, en door vooruitstrevende maatregelen, op nationaal en internationaal terrein, deze afhankelijkheid algemeen en daadwerkelijk te doen erkennen en toepassen, zowel onder de volkeren van Staten die Lid van de Verenigde Naties zijn, zelf, als onder de volkeren van gebieden, die onder hun jurisdictie staan:

Artikel 1: de mens is afhankelijk en onlosmakelijk verbonden met de natuur (human inseparable dependence on nature);

Artikel 2: de natuur heeft een intrinsiek bestaansrecht (nature has the right to be);

Artikel 3: de natuur heeft het recht op de bescherming van alle levensvormen en hun leefgebieden, groot en klein, dichtbij en ver weg, nu en in de toekomst (nature has the right to be protected);

Artikel 4: de natuur heeft het recht om te worden hersteld, ontwikkeld, beschermd en (her)verbonden te worden tot zelfregulerende systemen (nature has the right to be restored, safeguarded and maintained into self-regulating ecosystems);

Artikel 5: de natuur is de drager voor alle menselijke ontwikkelingen (nature is the basis for all human development);

Artikel 6: elke mens heeft het gelijke recht op en de toegang tot gezonde natuur (everyone has the right of access to nature and a healthy environment).

https://secure.avaaz.org/community_petitions/nl/algemene_vergadering_van_de_verenigde_naties_universele_natuurafhankelijkheidsverklaring/?tDdJftb

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:4121:36 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h W
Humidity: 96%
Pressure: 1006.1mbar
UV index: 0

(advertenties)