Select Page

“Spuug het der ut”

“Spuug het der ut”

Misschien zagen jullie het ook voorbijkomen in de stroom van de dagelijkse nieuwsberichten? De oproep van een boer uit Ieper aan zijn collega’s boeren om een briefschrijfactie te starten. De dood van een collega was er teveel aan voor de landbouwer.

Philip Fleurbaey, een melkboer uit Ieper, is naar aanleiding van de zelfdoding van een collega een briefschrijfactie “Spuug het der ut” gestart. Want de situatie van landbouwers is ondraaglijk. Fleurbay roept andere boeren op om hun persoonlijke verhaal aan de verantwoordelijke ministers te vertellen. De Ieperse boer geeft de aanzet en doet zijn verhaal aan de VRT nieuwsdienst: “Ik verkoop mijn producten aan de prijzen van 30 jaar geleden”. Maar ondertussen zijn de kosten zoals voor energie of landbouwgronden wel gestegen en zijn door de strengere milieuregelgeving er kosten bijgekomen.

Toen ik ruim vijf jaar geleden een gesprek had met Deurnenaar Hannes Van den Eeckhout, toenmalig coördinator van Boeren en Buren, was ik geschrokken te horen dat de familiale landbouw onder druk staat. Boeren kunnen nauwelijks overleven en worden meegezogen in het verhaal van schaalvergroting. En dat verhaal loopt vaak fout af. De collega van Philip Fleurbaey die het leven niet meer zag zitten, is geen alleenstaand geval. Een antwoord hierop is de verkoop van boer rechtstreeks aan de consument, de zogenaamde Korte Keten. Dat is de reden dat ik een buurderij hebt opgericht in mijn eigen buurt, de buurt van Eksterlaar over Boekenbergpark en Te Boelaarpark tot Groenenhoek. En later een tweede buurderij in Deurne Noord.

Een buurderij werkt enkel met boeren die hun eigen producten aanbieden, zonder tussenschakels. Dus geen winkeliers of zelfs geen boeren die zich zouden bevoorraden op de veiling. Zodat een producent een eerlijke prijs voor zijn werk krijgt en de consument kwaliteitsvolle producten op zijn of haar bord.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:5521:42 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 18km/h NW
Humidity: 81%
Pressure: 1018.96mbar
UV index: 0

(advertenties)