Select Page

Stappen voor het klimaat: ontmoeting met de directeur van het Europese Milieuagentschap

Stappen voor het klimaat: ontmoeting met de directeur van het Europese Milieuagentschap

De Antwerpse deelnemers aan de March for Future van de Grootouders voor het Klimaat die zondag vertrekken op hun tocht, werden vandaag ontvangen door Hans Bruyninckx, directeur van het Europees Milieuagentschap, een agentschap dat informatie over de toestand van het milieu verzamelt en verspreidt.

Hans Bruyninckx wilde graag de stappers ontmoeten om hen aan te moedigen bij hun tocht naar Glasgow, waar begin november een klimaatconferentie begint. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om nog eens te schetsten wat er op de conferentie op het spel staat. Bruynickx: “Eigenlijk is deze conferentie een vervolg op die van Parijs. Ieder land moet nu duidelijk maken wat het wil doen. Al die maatregelen opgeteld moet de temperatuurstijging onder de 2 graden houden. Bij voorkeur moet de stijging zo dicht mogelijk bij de 1,5 graad blijven want elke tiende van een graad hoger heeft consequenties. “ Volgens de directeur zitten we nu op een scharniermoment: “Als we nu niets doen komen we uit op 3 tot 3,5 graden verhoging. We kunnen nog bijsturen al zullen een aantal tendensen niet meer kunnen worden omgebogen. De ijskap van Groenland bijvoorbeeld zal verder smelten.”

Volgens Bruyninckx is er nog veel tegenstand vanuit landen die olie of kolen produceren. Of vanuit landen die heel veel energie verbruiken. En eveneens vanuit de ontwikkelingslanden, al zijn de bezwaren bij deze landen vooral ingegeven vanuit budgettaire beslommeringen. Maar daar heeft Bruyninckx wel begrip voor: “De armste landen moeten we zeker steunen.” Hans Bruyninckx onderstreept nog eens dat wetenschappelijk gezien een omkering mogelijk is. Maar op politiek vlak is hij minder gerust: “Enkel Europa is bereid om bindende maatregelen te nemen. Met de Green deal en de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 55% tegen 2030. Positief is dat nu ook het financieel systeem wordt aangepakt, bijvoorbeeld door de investeringen van de banken onder de loep te nemen.”

Wat voor de directeur ook steeds meer duidelijk wordt, is dat biodiversiteit en klimaat onlosmakelijk verbonden zijn. Hij gaf een voorbeeld: “Degradatie van de bodem heeft een invloed op het CO2 niveau.” Volgend jaar gaat er in Kunming in China een conferentie door over biodiversiteit. Als afronding dankte Hans Bruyninckx de grootouders: “Als er niets gebeurt gaan jullie kleinkinderen tegen 2100 de gevolgen voelen. Zware regenval met overstromingen of toenemende hittegolven. Vooral de hitte zal veel slachtoffers vergen.”

Foto: de Antwerpse stappers met rechts directeur Hans Bruyninckx

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Cloudy
06:2920:52 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 14km/h W
Humidity: 84%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 0

(advertenties)