Select Page

Uit de nieuwskeuken van Seven: Eerlijk

Uit de nieuwskeuken van Seven: Eerlijk

Beste lezers,

Het zijn al harde weken geweest, sinds vrijdag 13 maart. Plots leek het leven niet alleen veranderd maar ook bevestigd ‘oneerlijk’. Want zeg nu zelf, is er iets mooier dan eerlijk verdelen, eerlijk zeggen, eerlijk leven, eerlijk zijn. Iedereen heeft er wel al eens mee geworsteld, ook ik toch iemand mij op het hart drukte : ‘met liegen kom je nooit waar je wil zijn’. Akkoord, ik verbloemde soms dingen maar op een bepaald moment heb ik het roer omgegooid. Eerlijkheid heeft een positieve smaak en staat hoog in het vaandel van idealisten, relatietherapeuten en misdaadbestrijders. Maar zoals met alles, kan eerlijkheid ook doorschieten in een richting die juist schadelijk is.

Ja, ook eerlijkheid kan vernietigend zijn, zeker als het als wapen wordt gebruikt om de macht te grijpen in het contact. Zo kan het wel mooi klinken om te zeggen ‘tja, eerlijk gezegd ben ik nogal boos omdat ik mijn werk kwijt ben en jij nog wel kunt werken’, maar feit is dat daarmee het geluk van de ander wordt vertrapt. Dezelfde emotioneel eerlijke mensen presteren het vaak ook nog eens om te zeggen: ‘kijk, het is niet persoonlijk bedoeld, maar elke keer als ik jou zie dan doet het mij pijn om te beseffen dat ik er niet meer bij hoor’. Onzinnige opmerking natuurlijk: alsof het mogelijk is om een dergelijke uitspraak onpersoonlijk op te vatten. Nee, emotioneel eerlijke mensen missen doorgaans het besef wat de normale grenzen zijn van relationeel fatsoen. Zo kan het best zijn dat u bij vrienden een maaltijd nuttigt en denkt ‘wat is dit smakeloos’. Dat mag u denken en dat mag u voelen. Smakeloos is het pas echt wanneer u hardop zegt wat u denkt.

Erger nog, het is ronduit onbeschoft. Normaler en socialer is een leugentje om bestwil: ‘hmm, ik had niet zoveel nootjes vooraf moeten eten; nu ben ik al vol’.

Niet dat ik het weet, maar ik denk dat in spreekkamers van psychologen dikwijls  de vraag wordt gesteld: ‘moet ik niet emotioneel eerlijk zijn en mijn partner gewoon alles vertellen, hem duiding geven wat er speelt en hem rauw en onversneden een momentum voorschotelen, zodat hij mij volledig begrijpt? Als u het mij zo -op de man af- zou vragen zou ik éénledig antwoorden : 1) zeg alles zoals het is als u de verhouding niet om zeep wilt helpen; vooral als de ander vragende partij is.  Je eigen sussen zonder emotionele eerlijkheid is ook de reden waarom liefde wegebt. Het is een harde noot om kraken maar nadien is de schade dusdanig hersteld en spreekt de ziel van een mens weer rein.

Het is het Pinsterweekend, de zon is volop van de partij en harten vullen zich met liefde. Ik nip aan een eerste tas koffie, denk na over het leven en gemis maar voel mij vol lopen van positiviteit. Ik herlees de randen van ochtendlijke zinnen, balsem de brok eerlijkheid die woorden inhouden en kijk uit naar een samenzijn.

Maandag is er een extra dagje vrijaf. Een dag surplus om de batterijen op te laden.

Geniet ervan en droom even weg, denk aan de schoonheid van het leven dat zich hult in liefde en alle mindere momenten wegpoetst als een volleerde floorhostess.

Graag tot meer lees volgende week.

Groeten, Seven. 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:5521:42 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 18km/h WNW
Humidity: 86%
Pressure: 1018.29mbar
UV index: 1

(advertenties)