Select Page

Het Schoonste Gebouw van Antwerpen staat misschien wel in Deurne

Het Schoonste Gebouw van Antwerpen staat misschien wel in Deurne

In Antwerpen is er een rijkdom aan architectuur en erfgoedparels. Daarnaast zijn er tal van inspirerende voorbeelden te vinden van restauratie-, renovatie- en herbestemmingsprojecten waarin hedendaagse eisen op een creatieve manier samengaan met het behoud van de erfgoedwaarden. Om deze privé-initiatieven in de kijker te zetten, reikt de stad Antwerpen om de twee jaar de titel Het Schoonste Gebouw uit.

In het lijstje van vijf gebouwen staat ook een huis uit Deurne: de woning Peeters. Op het smalle perceel op de hoek van de Ter Rivierenlaan en de De Neufstraat ontwierp architect Gaston Eysselinck in 1932-34 een woning voor F. Peeters-Ceurvel. Het huis is in een strak modernisme getekend, kenmerkend voor de zeer vooruitstrevende stijl van Eysselinck, gebaseerd op de principes van Le Corbusier. Het bestaat uit een metalen skeletbouw met aanvullingen van gespannen metaalnet en betonbespuiting. Een strakke geometrische constructie met opengehouden begane grond (overdekte tuin) en dakterras.

De andere gebouwen op de lijst zijn:

  • Stokers, stookplaats van Militair Hospitaal omgebouwd tot co-working in Artsen Zonder Grenzenstraat 31 in Antwerpen
  • August, bouwvallig klooster omgebouwd tot hotel in Jules Bordetstraat 5 in Antwerpen.Noordpoort,
  • Voormalig station voor elektriciteitsbedeling in de Dambruggestraat 336 in Antwerpen
  • Ensemble Ernest Stordiau, in de Stierstraat 8 en 16 in Antwerpen

Vanaf nu kan iedereen stemmen op een van de  vijf kandidaten die de vakjury voor deze derde editie van Het Schoonste Gebouw selecteerde. De publiekslieveling ontvangt 4000 euro. Wie stemt, maakt zelf kans op een verblijf in een Antwerps luxehotel met erfgoedwaarde. Stemmen kan op: www.hetschoonstegebouw.be

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
15°
Rain
05:4221:35 CEST
Feels like: 15°C
Wind: 6km/h WNW
Humidity: 93%
Pressure: 1006.43mbar
UV index: 0

(advertenties)