Select Page

Een bijzondere verjaardag

Een bijzondere verjaardag

Gisteren had er een bijzonder verjaardagsfeestje plaats in het districtshuis. Het was op de dag af 65 jaar geleden dat de eerste steen van dit gebouw werd gelegd.

Het feestje werd gevierd met een aantal speciale gasten: Deurnenaars geboren in 1956, het jaar waarop het fundament van dit ‘Huis van Deurne’ werd gelegd. Ze kregen een gegidste rondleiding met aansluitend een receptie en live muziek in het districtshuis. De gidsen van ‘Expeditie De Stad’ lieten hen alle hoeken van het gebouw zien. De geschiedenis van het districtshuis begint na WOII wanneer het toenmalige gemeentehuis aan het Cogelsplein te klein wordt voor de snelgroeiende gemeente. Burgemeester Flor De Boey geeft de aftrap voor de bouw van een nieuw gebouw en burgemeester Maurice Dequeecker realiseert het project.

Het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis komt van de tekentafel van architect Eduard Van Steenbergen gerold, ook bekend van de Unitas Tuinwijk en het atheneum van Deurne. Bij zijn dood neemt zijn zoon Edward de verdere uitwerking van het ontwerp op zich. Op 20 oktober 1956 leggen minister van Binnenlandse zaken Vermeylen, Antwerps gouverneur Declerck en burgemeester Dequeecker de eerste steen. Op 14 december 1964 wordt het hele complex officieel ingehuldigd. Het gebouw, een voorbeeld van modernisme, bestaat uit een vier verdiepingen hoog administratief gedeelte, een bijgebouw en een representatief gedeelte rondom een binnenkoer. Het wordt beheerst door een 39 meter hoge toren die een ‘waardig zinnebeeld van Deurne’ moet zijn.

Foto boven: de verjaardagsreceptie

Foto onder: uit het fotoalbum: architect Van Steenbergen

Foto helemaal onder: uit het fotoalbum: de eerste steenlegging

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:5521:42 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 18km/h WNW
Humidity: 86%
Pressure: 1018.29mbar
UV index: 1

(advertenties)