Select Page

Graf vernield

Graf vernield

Het graf van Leon Stampe op het Sint Rochuskerkof is vernield. Het graf van zijn kompaan Georges Ivanow bleef onaangeroerd.

In de jaren 30 van vorige eeuw was het Belgische leger op zoek naar een nieuw type bommenwerper. Vliegtuigconstructeur Stampe-Vertongen werkte aan de SV-10, een prototype ontworpen door ingenieur Georges Ivanow. Op 5 oktober 1935 maakte het vliegtuig een proefvlucht. Testpiloot was Leon Stampe, Georges Ivanow was mee aan boord. De bommenwerper stortte echter neer en beide mannen kwamen om het leven. Ze werden broederlijk naast elkaar begraven op het Sint Rochuskerkhof. In 2010 werden hun graven gerestaureerd.

Nu blijkt het graf van Leon Stampe vernield. De beschadiging dateert van het einde van het voorbije jaar. Districtsburgemeester Tjerk Sekeris is ook bevoegd voor erfgoed. Hij denkt niet aan een bewuste daad van agressie. Sekeris: “Het muurtje waaraan de grafsteen hing, is omver geduwd. Het graf van Ivanow dat er onmiddellijk naast ligt, is gespaard gebleven. Wat doet vermoeden dat dit niet het werk van een grafschender is maar eerder het resultaat van spelende kinderen.” Het graf zal in de loop van 2021 worden hersteld.

Foto: links het graf van Stampe, rechts het graf van Ivanow

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Cloudy
05:4221:53 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 18km/h SW
Humidity: 88%
Pressure: 1012.19mbar
UV index: 0

(advertenties)