Select Page

Dagboek van een IJsbeer

Dagboek van een IJsbeer

Bij de IJsberen in het Boekenbergpark was het aanschuiven vandaag. Niet om in het koude water te springen, maar wel om het boek van Sigrid Spruyt te kopen.

Toen Sigrid Spruyt, voormalig nieuwsanker van de VRT, zich een jaar geleden liet overhalen om IJsbeer te worden, besloot ze ook een dagboek bij te houden. Nu, ruim een jaar later, heeft ze al die ervaringen in een boek uitgegeven: “Dagboek van een IJsbeer” met als ondertitel “Klimaatverhaal uit Deurne”. Het boek werd vandaag aan de vijver in het Boekenbergpark voorgesteld. Het ging als warme broodjes van de hand en de schrijfster zat dan ook de hele voormiddag persoonlijke woordjes te schrijven in de boeken die nog naar inkt roken. Tegen dat de laatste IJsbeer zijn gesigneerd exemplaar had en de schrijfster even tijd had om de vraagjes van Gazet van Deurne te beantwoorden, was zij verkleumd. Het werd dan ook een kort gesprek.

“Ik zwem graag maar tot vorig jaar enkel in de zomer. Toen ik in september 2018 mij inschreef als IJsbeer, wist ik niet waar ik aan begon en besloot ik om een dagboek bij te houden. Het zwemmen in de winter werd een openbaring. Want al zwemmend en schrijvend ontdekte ik de medische voordelen van het zwemmen in koud water. Of leerde ik iets bij over de geschiedenis van het zwemmen, over de klimaatsveranderingen of over het district Deurne.” aldus Sigrid Spruyt. Maar wat voor haar het laatste jaar een openbaring was, is het fysieke en mentale effect van het ijsberen. Spruyt: “Het is als een medicijn voor lichaam en geest. De remedie in onze tijden van stress en beproeving is simpel en ligt voor de hand: water.”

Voor Sigrid Spruyt was het zwemmen in het Boekenbergpark ook enigszins thuiskomen. De schrijfster heeft haar kindertijd doorgebracht op een steenworp afstand van het park. Maar toen was zwemmen in het openluchtbad voor haar enkel een zomeractiviteit.

Dagboek van een IJsbeer. Sigrid Spruyt. Uitgeverij Houtekiet. ISBN 978 90 8924 804 6. De omslagillustratie is een aquarel van de hand van kunstenares Kri Taekels, zelf ook een lid van de Deurnese IJsberen.  

Foto boven: Sigrid Spruyt signeert haar boek

Foto onder: IJsberen Jan Dirkx en Greet Stappaerts met hun exemplaar

Foto helemaal onder: Illustratrice Kri Taekels

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:4621:50 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 21km/h SW
Humidity: 74%
Pressure: 1013.55mbar
UV index: 0

(advertenties)