Select Page

Deurne eert zijn helden

Deurne eert zijn helden

Gisteravond werd aan het Vredesmonument op het Wim Saerensplein eer betoond aan de politieagenten die 76 jaar geleden door de Duitsers werden gedeporteerd.

Het Vredesmonument is een eerbetoon aan het deel van het Deurnese politiekorps dat op 14 januari 1944 door de Duitse bezetter werd afgevoerd naar de concentratiekampen. Van de 43 keerden er slechts 8 terug. Later werd ook burgemeester Alfons Schneider opgepakt, ook hij keerde niet terug. Gisteren werd hulde gebracht aan deze helden. Dat gebeurde met toespraakjes van districtsraadsvoorzitter Frank Geudens (sp.a), districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) en Lore, studente van het Koninklijk Atheneum van Deurne. Het Antwerpse politie-koperensemble speelde ingetogen muziek.

Geudens gaf uitleg bij het monument: “Het Vredesmonument bestaat uit granieten zuilen die elk de naam dragen van een niet teruggekeerde agent. De namen van wie het overleefden staan op de granieten zitbanken. Centraal staat ‘de kamer’, een omgekeerde piramide met de afbeeldingen van de agenten. In het spiegelglas zie je ook jezelf, ook jij had er kunnen tussen staan.” Sekeris betrok alle slachtoffers van de oorlog bij dit eerbetoon: “De Joodse gemeenschap en de burgerslachtoffers.” Hij kondigde aan dat 2020 een herdenkingsjaar zal worden, omdat de oorlog 75 jaar geleden tot een einde kwam.

Dan speelde een trompettist de Last Post, vormden de agenten en de scholieren een kring en werden de namen afgeroepen van de mannen die voortijdig hun leven gaven voor onze vrijheid.

Wie lid wil worden van De vrienden van het Vredesmonument: VriendenvredesmonumenDeurne@gmail.com

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:5521:42 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 18km/h WNW
Humidity: 86%
Pressure: 1018.29mbar
UV index: 1

(advertenties)