Select Page

De stad Antwerpen weigert omgevingsvergunning voor De Zwarte Arend

De stad Antwerpen weigert omgevingsvergunning voor De Zwarte Arend

De stad Antwerpen heeft een omgevingsvergunning voor bouwwerkzaamheden op het domein De Zwarte Arend geweigerd. Een bouwpromotor wilde het kasteel verbouwen tot luxeappartementen. Bovendien wilde die ook het kasteel met twee nieuwbouwvolumes met de bestemming meergezinswoning uitbreiden. het Agentschap Natuur en Bos gaf eerder al een negatief advies.

Wijkgroep Ertbrugge reageert positief. Ludwig Van den Eynde geeft meer toelichting: “Wij hebben de redenen van de weigering nog niet bekeken. En we weten ook niet of de aanvrager in beroep zal gaan. Maar we zijn wel tevreden. Uiteindelijk gaat het hier om een beschermd landschap en vastgesteld erfgoed. Bijkomende gebouwen op deze percelen oprichten gaat tegen het beschermingsbesluit in. De geplande verbouwing zou het uiterlijk van het huidige gebouw grondig wijzigen.” Van den Eynde wijst erop dat parkgebieden in hun staat moeten worden bewaard of ingericht worden zodat ze hun sociale functie kunnen vervullen: “Er mag in zulke gebieden enkel worden bijgebouwd als dit historisch verantwoord is. Wat hier niet het geval is.”

Biologisch waardevol gebied

Ook het Agentschap Natuur en Bos had fundamentele bezwaren. Van den Eynde somt ze op: “Het kasteel en de omliggende gebieden zijn gelegen in biologisch waardevolle gebieden. In de aanvraag werden onvoldoende maatregelen genomen om de invloed van de bouwwerken te beperken. Het kappen van bomen en het verwijderen van struiken en planten gaat in tegen het beschermingsbesluit. Bovendien zou de bemaling een enorme invloed op de monumentale bomen in het Ertbruggebos en langs het Walter Plaisierpad. En tenslotte is er onvoldoende onderzoek gedaan naar de invloed op soorten als vleermuis en aanwezige uilen.”

Tot slot is er nog het probleem van de mobiliteit. Van den Eynde: “Er wordt van uitgegaan dat een autoparkeerplaats per gezin voldoende zou zijn. Waar gaan eventuele andere auto’s parkeren die deze bewoners bezitten en waar gaan de bezoekers parkeren. De wijk en de straten zijn reeds druk bezet.”

Foto: Kasteel de Zwarte Arend (Tamara Rogiest)

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

1 Comment

  1. De Weger-vervliet

    Laten we zeker niet al te veel victorie kraaien, want voor de projectontwikkelaar is dit het begin van zijn werkwijze. Fase 1 is een overdreven slechte bouwaanvraag indienen, waarvan men weet dat ze geweigerd zal worden. Daarna komt fase 2, men doet enkele aanpassingen en dient opnieuw een aanvraag in. De tegenstanders moeten dus opnieuw bezwaarschriften indienen en dikwijls komt er ook een 2e weigering. Dan komt fase 3, weer aanpassingen en weer aanvraag en bezwaarschriften, zo gaat het nog enkele fases verder tot op een moment meer en meer mensen niet meer weten of ze nu al of niet nogmaals een bezwaar moeten indienen. Dat is het ogenblik dat het zeer gevaarlijk wordt en dat een goedkeuring van het project in de lucht hangt.

    Dus vanaf nu zal men extra aandachtig moeten zijn en vooral blijven doorzetten, net zoals projectontwikkelaars ook steeds doen.

    Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
22°
Fair
05:2422:00 CEST
Feels like: 22°C
Wind: 6km/h N
Humidity: 72%
Pressure: 1018.96mbar
UV index: 1

(advertenties)