Minister Schauvliege 'vergeet' zonevreemde bossen in GruunRant

Gepubliceerd door Wilfried // april 26, 2017 // in Reportages // 0 Reacties

Vlaams minister van natuur Joke Schauvliege heeft onlangs een lijst gemaakt van zonevreemde en bijgevolg bedreigde bossen.

GruunRant staat voor de grote groene open ruimte van de Antwerpse haven tot -voorlopig- voorbij het rond punt van Wommelgem. GruunRant, dat is ook een samenwerkingsverband tussen al dan niet georganiseerde burgers, verenigingen, bedrijven, adviesraden, ambtenaren én politici die de groene rand willen behouden, versterken en verbinden voor de 500.000 mensen die in de onmiddellijke nabijheid wonen.

Hoezo, de A102 geen bedreiging?

Groot was de verbazing bij de mensen van GruunRant toen bleek dat minister van natuur Joke Schauvliege (CD&V) onlangs de oude waardevolle bossen binnen de reservatiestrook van de A102 vergat aan te duiden als bedreigd. Deze bossen liggen immers op een plaats waar het Gewestplan iets anders voorziet: zonevreemd noemen ze dat. Toch nam de minister ze niet op in haar lijst van te redden zonevreemde bossen. "Nochtans bestaat er waarschijnlijk geen grotere bedreiging voor een bos dan te liggen in een strook waar een nieuwe autosnelweg is gepland" zegt Paul Lermytte, coördinator van GruunRant. "De eeuwenoude bossen van Amerlo, Calixberg, het park van Schoten en Ertbrugge zijn bij de meest waardevolle van onze regio. De minister dreigt hier een historische kans te missen en we hopen dat zij de betreffende bospercelen alsnog zal redden".

 Ontdek zelf GruunRant, het verrassend groene landschap rond Antwerpen

Op zondag 14 mei is iedereen welkom om via de GruunRant-fietsroute zelf de waarde en schoonheid van de groene rand rond Antwerpen te beleven. Mensen worden uitgenodigd om de "niet-bedreigde" bossen en andere waardevolle landschappen te ontdekken die samen één grote groene oase vormen tussen de woonkernen van Merksem, Deurne, Ekeren, Brasschaat, Schoten, Schilde, Wommelgem en Wijnegem. Op die dag mogen de deelnemers een steunbetuigingstekst aan GruunRant ondertekenen.

Praktisch

Zondag 14 mei 2017. Om 13u30: voorstelling GruunRant en ondertekening steunbetuigingstekst. Om 14u30: start GruunRant Fietsroute, drie afstanden (17, 24 en 47 km). Startplaats: Kasteel van Schoten.

About the Author

Wilfried Defillet

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne.

Comments

Laat een reactie achter(Uw e-mailadres wordt niet publiekelijk weergegeven.)


Captcha Code

Klik op de afbeelding voor een andere captcha.


Voor meer informatie omtrent privacy en cookies bezoek ons privacy statement.